Home Energetika BNEF: Solarna energija ima najveći potencijal za rast

BNEF: Solarna energija ima najveći potencijal za rast

by admin

Događa se zamjetna transformacija na svjetskim energetskim tržištima na samom kraju 2016. Po prvi put u povijesti solarna energija postala je najjeftiniji izvor energije.

Preveo Pavao Škoko Gavranović

Iako se ovakav trend mogao uočiti i u prošlosti po prvi put je solarna energija najjeftinija i bez državnih poticaja. Prema najnoviji podatcima iz Bloomberg New Energy Finance sustavi prikupljanja solarne energije koštaju manje od izgradnje vjetroelektrana.

„Investicije u solarnu energiju so otišle od doslovce nule prije pet godina do visokih razina“ – rekao je Ethan Zindler, šef za analize politika SAD-a na BNEF-u. „Veliku ulogu ima Kina koja ubrzano razvija sustave prikupljanja solarne energije“ i pomoć koja je dana drugim državama kako bi razvijale vlastite projekte.

Na privatnim dražbama velikih opskrbljivača električnom energijom cijena megavat sata struje iz solarnih izvora je pala na skoro pola cijene energije iz ugljena, na $29,10. Pošto se tek u ovom mjesecu potpisuje najveći broj ugovora za opskrbu električnom energijom vrlo je vjerojatno da će količina energije dobivene iz solarnih izvora preteći količinu energije dobivene iz vjetroelektrana.

Solarna energije će biti daleko jeftinija u zemljama u razvoju gdje rastuća potražnja za električnom energijom stvara prostor u kojemu se mogu razvijati obnovljivi izvori energije. Dok u razvijenim zemlja takav trend nije realno očekivati pošto je u njima potražnja za energijom relativno zadovoljena iz ogromnih pogona na plin i ugljen s kojima se novi izvori energije teško natječu.

Na BNEF-u procjenjuju kako ćemo unutar desetljeća doseći vrhunac korištenja fosilnih goriva kao izvora energije, te da smo već sada na prekretnici prema obnovljivim izvorima energije među kojima solarna energija ima najveći potencijal za rast.

(BloombergTechnology)

Related Posts