BND objavio analizu u kojoj Saudiju optužuje za destabilizaciju arapskog svijeta

Njemačka vlada neuobičajeno je oštro kritizirala Njemačku obavještajnu službu (BND) zbog objavljivanja kritičke analize stanja u Saudijskoj Arabiji koju se optužuje za destabilizaciju arapskog svijeta, prenose u petak njemački mediji. “Procjena, koja je u ovom slučaj objavljena u javnosti, ni u kojem smislu ne predstavlja stajalište njemačke vlade”, priopćila je njemačka vlada te poručila kako je “Saudijska Arabija važan partner u jednoj krizama potresenoj regiji”.

Jednako oštro u zasebnom je priopćenju reagiralo i ministarstvo vanjskih poslova. “BND zasigurno nije nadležan za njemačku vanjsku politiku…BND bi trebao vladu opskrbljivati informacijama i, nadamo se, pametnim analizama”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Iz vladinih krugova se saznaje kako je i službeni Rijad s negodovanjem reagirao na analizu Njemačke obavještajne službe, koja se nalazi u izravnoj nadležnosti ureda kancelarke Angele Merkel. “Naravno da ovako nešto ne ostaje bez reakcija. Mi smo sa Saudijskom Arabijom u konstantnom dijalogu i to na više razina”, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova, iz čega se dade zaključiti kako njemačka strana pokušava smiriti službeni Rijad.

BND je ovih dana objavio dokument u kojem se kritizira uloga Saudijske Arabije u arapskom svijetu. Posebice se na udaru kritika našao sin kralja Salmana i ministar obrane Muhamed bin Salman koji je, kako se navodi, svojom agresivnom politikom napustio dosadašnje smjernice Saudijske Arabije te se “još za života svog oca, želi etablirati na poziciji njegova nasljednika na tronu”.

Njemački mediji su izrazili čuđenje istupom BND-a u javnosti, pogotovo jer se radi o “osjetljivom partneru” koji je u ovom trenutku važan čimbenik u rješavanju problema u regiji. Oporbena stranka Ljevica je pozdravila istup BND-a koji pokazuje kako je Saudijska Arabija “opasnost za čitavu regiju”.

You may also like