BND: Balkanska je ruta izrazito opasna

Čelnik njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen pozvao je na provođenje sustavnih propisanih procedura u postupanjima prilikom svakodnevnog dolaska tisuća izbjeglica u Njemačku, izjavivši da ekstremisti mogu iskoristiti povremeno kaotičnu situaciju. Smrtonosni napadi u Parizu izvedeni u petak, u kojima je ubijeno najmanje 129 osoba, potaknuli su raspravu u Njemačkoj o pristupu otvorenih ruku kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama i o tome kako dobiti bolji uvid u to tko su ljudi koji ulaze u zemlju.

Europa je pogođena najgorom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata, a Njemačka preuzima najveći dio tereta i očekuje se da će ove godine u nju ući oko 800.000 izbjeglica i migranata. “Moguće je da ima terorista među izbjeglicama, ali smatramo to manje vjerojatnim”, rekao je Maassen u intervjuu koji je danas objavilo nekoliko lokalnih novina. “Za sigurnosne službe je važno imati sustavne propisane procedure glede ulaska u Njemačku i provedbu postupaka vezano za traženje azila”, kazao je.

Dok njemačka policija trenutačno provodi provjere putovnica na graničnim prijelazima i u pograničnim područjima, vjeruje se da tisuće izbjeglica dolaze u zemlju bez ikakvih provjera. Maassen je kazao da je izbjeglička ruta iz Sirije i Iraka za Tursku, Grčku i na sjever preko balkanskih zemalja krajnje opasna. “Bilo bi rizično i netipično da osobe koje imaju borbenu misiju dođu iz Turske na grčke otoke u čamcu smrti.”

On je izrazio zabrinutost da bi radikalni islamisti koji su već u Njemačkoj mogli pokušati unovačiti mlade migrante. “Primjećujemo da islamisti pristupaju izbjeglicama u prihvatnim centrima. Već znamo za više od stotinu slučajeva”, kazao je. Po njegovim riječima, radikalni islamisti gledaju na izbjegličku krizu kao na priliku da unovače ljude za svoje ciljeve.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel upozorili su da se rade preuranjene veze između napada u Parizu i rasprave o izbjeglicama. Čelnik njemačke tajne službe za tuzemstvo (BfV) upozorio je krajem rujna da bi radikalni islamisti mogli pokušati regrutirati mlade izbjeglice koje pristižu u zemlju. “Jako smo zabrinuti da bi islamisti u Njemačkoj, pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći, mogli pokušati iskoristiti situaciju s migrantima kako bi preobratili i regrutirali one koji traže azil”, rekao je Hans-Georg Maassen, predsjednik Službe za zaštitu ustavnog poretka (BfV).

Posebice smo fokusirani na mlade izbjeglice bez pratnje koji bi mogli biti laki plijen za islamiste”, rekao je. Maassen je to kazao nekoliko sati nakon što je njemačka policija izvršila pretres osam lokacija u Berlinu, uključujući jedan islamski centar, sumnjajući da ih koriste islamisti koji podržavaju sukobe u Siriji Maassen je kazao da je broj ultra-konzervativnih salafista u Njemačkoj porastao na 7900, prema 7500 u lipnju. Oko 740 islamista iz Njemačke, među kojima petina žena, otišlo je u Siriju i Irak. Trećina ih se u međuvremenu vratila u Njemačku, a 120 je poginulo. Maassen je tada, dakle u rujnu, istaknuo kako još nema dokaza da su se islamisti infiltrirali među izbjeglice.

You may also like

0 comments