Home TribinaAnalize Bloomberg: Predviđanje o padu cijene nafte na 30 dolara po barelu

Bloomberg: Predviđanje o padu cijene nafte na 30 dolara po barelu

by Energypress.net

Rast cijene nafte preko 45 $ po barelu djeluje ohrabrujuće za utjecajne čimbenike i stručnjake od BP Plc-a (British Petroleuma) do International Energy Agency (Međunarodne agencije za energetiku) kako se industrija napokon oporavlja od najvećeg pada cijene ove generacije. Drugi kažu kako će tržište pasti u istu zamku kao i prošle godine.

U Commerzbank AG, BNP Paribas SA i UBS Group AG postoji osjećaj déjà vu, koji kažu zarada od sirove nafte od oko 70 % u odnosu na dvanaestogodišnju nisku cijenu u siječnju podsjeća na oporavak koji se dogodio prošle godine u isto vrijeme. Cijene će opet pasti do 30 $ po barelu, upozoravaju BNP i UBS banke. “Postoje opasne paralele prema 2015.godini,” rekao je Eugen Weinberg, šef za robna istraživanja Commerzbanke u Frankfurtu. “Čini se da je tržište već uzavrelo a za korekcije je kasno.”

Prošle godine, Brentova sirova nafta porasla je za 45 % od siječnja do gotovo 68 $ u svibnju dok su trgovci predviđali rapidni pad proizvodnje u SAD-u kako bušotine nisu radile. Oporavljanje se obrnulo kada je proizvodnja nastavila rasti, dosežući vrhunac od 9,61 milijun barela dnevno u lipnju 2015., godinu dana nakon što je nagli pad cijena počeo. Dok su redukcije bušenja na posljetku uzele svoj danak i nacionalna proizvodnja pala na 8,9 milijuna barela dnevno prošli tjedan, trenutni oporavak bi mogao potaknuti industrijsku aktivnost i usporiti pad.

Porast cijena je bio pojačan zbog neplaniranih nereda u zemljama proizvođačima kao što su Nigerija, Irak i Kuvajt. Čak ni neuspjeh pregovora između članica OPEC-a i ostalih velikih proizvođača u Dohi oko zamrzavanja proizvodnje nije mogao ublažiti ovomjesečni oporavak, koji je za Brent na putu da bude najveći u gotovo sedam godina.

Kako se oporavak intenzivira, uvjerenje da je najgore prošlo raste. IEA (Međunarodna agencija za energetiku) koja je nedavno u veljači podignula svoju procjenu globalnog viška/suficita i upozorila o daljnih padovima cijena, ovaj mjesec je priopćila kako će tržišta “doći blizu ravnoteže” u drugom polugodištu. Glavni izvršni direktor BP-a, Bob Dudley, koji se u veljači našalio kako će za držanje viška sirove nafte biti potrebni i bazeni, ponovio je to stajalište prošlog tjedna.

No, za sada opskrba/isporuka još uvijek nadmašuje potražnju, a tako će se i nastaviti ako cijene ne ostanu niske dovoljno dugo kako bi se obuzdalo ulaganje u američku industriju eksploatacije škriljca, kako navodi BNP Paribas. “Nedavni oporavak cijena nafte može biti samopobijajući budući da nudi spas američkim proizvođačima iz škriljca,” rekao je Harry Tchilinguirian, šef  strategije robnih tržišta u BNP Paribasu u Londonu, donosi Bloomberg

Trenutni oporavak previše podsjeća na “lažni oporavak” od prošle godine koji je ugušio oporavak” održavajući skupu proizvodnju, rekla je u izvješću Helima Croft, šefica  robne strategije u RBC Capital Markets LLC.

Skup bunara, tj.bušotina koji su izbušeni ali nisu došli do aktivnosti u proizvodnji- poznati kao fracklog- mogli bi davati 500 000 barela proizvodnje dnevno na tržište ako se aktiviraju, kaže Richard Westerdale, direktor Zavoda za energetske resurse pri ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. Taj iznos je otprilike jednak iznosu pada nacionalne proizvodnje koji IEA predviđa za ovu godinu.

BNP Paribas procjenjuje kako se cijene trebaju vratiti na niskih 30-tak dolara. Snaga cijene sirove nafte je na jako tankom ledu, rekao je Giovanni Staunovo, analitičar u UBS-u u Zurichu.

Prijevod: Ivan Kešina

Related Posts