Bloomberg: Porošenko si je sam kriv za nizozemski referendum

Rezultati referenduma u Nizozemskoj su dokazali da za dvije godine oslabljena ukrajinska država nije uspjela dobiti podršku od strane običnih Europljana, piše kolumnist.

Porošenko i njegov tim imali su dvije godine za pokazati kako Ukrajina želi biti dio Europe, ali oni su tu mogućnost propustili i za to trebaju kriviti samo sebe, piše kolumnist Leonid Beršidski za Bloomberg View.

S točke gledišta Beršidskog, rezultati referenduma u Nizozemskoj su dokazali da za dvije godine oslabljena ukrajinska država nije uspjela dobiti podršku od strane običnih Europljana.

Naravno, bilo bi zaista zgodno reći kako Nizozemci ništa ne znaju o Ukrajini ili da im je svejedno, ali to ne bi bila istina: zrakoplovna nesreća iznad Donjecka odnijela je živote 193 građanina ove zemlje, podsjeća kolumnist. Radi se o jednoj od najvećih tragedija u povijesti Nizozemske, poslije koje građani ove zemlje pažljivije prate informacije iz Ukrajine, istaknuo je.

Prema riječima autora teksta, na referendumu su ti ljudi mogli podržati Ukrajinu u njenim pokušajima da „postigne nezavisnost i da se odmakne od sovjetskoh naslijeđa”, ali oni to nisu napravili. „Iako je sve nepopularniji Porošenko odbacio referendum, izjavivši da on ’strateški ne predstavlja prepreku na putu Ukrajine u EU’”, to bi u stvari mogao biti jedan od poslijednjih udara na mogućnost predsjednika da zadrži vlast u svojim rukama”, smatra kolumnist.

You may also like