Bloomberg: Odljev kapitala iz Italije govori o strahovima izlaska i te zemlje iz EU

Hoće li Italija slijediti primjer Britanije i napustiti EU, pita se u današnjem komentaru Bloomberg. „Koliko god to zvučalo nategnuto, tijek kapitala sugerira da neki ne čekaju da to saznaju“, stoji u uvodu teksta.

Odljev novca je značajan, pišu pozivajući se na podatke koje objavljuju europske središnje banke, a glavni dobitnik je, čini se, Njemačka.

„Zašto se ubrzava odljev iz Italije? Jedno objašnjenje je da su ljudi zabrinuti zbog stanja u talijanskim bankama koje pate od posljedica loših zajmova, lošeg upravljanja i novih nadzornih pravila u eurozoni koji otežavaju spašavanje.

Drugi je politički: talijanski premijer Matteo Renzi vezao je svoju sudbinu uz referendum o reformama koji se održava u prosincu, a koji bi, bude li rezultat protiv, mogao ojačati oponente koji žele nametnuti glasanje o tome da li Italija treba ostati u EU.

U tom kontekstu, nije iznenađujuće da neki deponenti radije ne drže svoje eure u Italiji, s obzirom na to da postoji šansa da na kraju budu konvertirani u lire“, piše Bloombergov komentator, a prenosi Jutarnji, uz zaključak kako u svakom slučaju bijeg kapitala ne govori baš dobro o stupnju povjerenja u europski projekt, o čemu bi pak trebali voditi računa i lideri EU-a dok pregovaraju o uvjetima Brexita.

You may also like

0 comments