Home TribinaAnalize Bloomberg: Nafta do kraja godine skače za 50 posto

Bloomberg: Nafta do kraja godine skače za 50 posto

by Ivan Brodić

Iako smo već pisali kako ove godine postoji šansa da se dogodi oštar pad cijene nafte što bi značajnije utjecalo na investicije u naftnom sektoru, dio analitičara Bloomberga smatra kako je moguće i suprotno, rast cijena nafte za pedesetak posto iznad današnje cijene.

Proizvodnja nafte iz škriljaca do kraja 2016. godine mogla bi pasti za 7 posto od današnje razine, prema američkom energetskom regulatoru, a pad proizvodnje među proizvođačicama koje nisu u OPEC-u mogao bi se spustiti, ako je suditi prema analizama Međunarodne agencije za energiju. Sve to moglo bi rezultirati oporavkom potražnje, a time oporavkom cijene.

Više cijene najavio je I Bob Dudley u jučerašnjem intervjuu Bloombergu, rekavši kako će oporavak potražnje učvrstiti cijenu nafte, ali i učiniti tržište otpornijim na nalete. Pričuve SAD-a će na valu kongresne odluke o mogućnosti izvoza početi opadati, što će i u SAD-u oporaviti cijenu nafte. Globalna potražnja predviđen se povećati na 1.3 milijuna barela dnevno, a izvan OPEC-a opskrba povećati na 660 tisuća barela dnevno, čak I nakon ofenzivne pojave iranske nafte na tržištu.

Oporavak cijene mogao bi biti dobra vijest za kompanije poput Royal Dutch Shella, Exxon Mobila ili General Electricsa, koji su uslijed opadanja cijene smanjili investicije i najavili masovnu redukciju radne snage, o čemu je Energypress.net u proteklom razdoblju pisao.

Related Posts