Bloomberg: Koalicija Rusije i OPEC-a oko smanjenja proizvodnje labava

Mjesec dana nakon obećavajuće najave o suradnji oko zamrzavanja proizvodnje nafte na određenoj razini, kako bi se cijenu nafte poguralo na gore, Rusija i koalicija koju predvodi Saudijska Arabija ima poteškoća napraviti prvi korak, piše Bloomberg. 

Članovi OPEC-a i rivali još nisu odlučili kada i gdje održati razgovore na tu temu, a datumi i mjesta koje predlaže jedna strana, druga spremno odbacuje – ovaj mjesec ili idući, u Moskvi, Dohi ili Beču. Ovaj tjedan došlo je do nove odgode, ovaj puta iz Latinske Amerike. Članovi OPEC-a i Rusija po prvi puta u 15 godina došli su do labavog dogovora o zamrzavanju svog naftnog outputa, jer je brent nafte u siječnju pao na najnižu razinu u 12 godina. Od te vijesti cijene nafte počele su rasti iako se zapravo ništa nije dogodilo.

Cijena brenta u zadnjih mjesec dana za ovoj polu-vijesti porasla je 14% na 40,8 USD za barel. Dogovoru zemalja OPEC-a i Rusije namjerava se pridružiti Azerbajdžan i Kazahstan, ali ne i Iran koji se polako vraća na tržište. Razgovori naftaša se nastavljaju, a najnoviji termini mogućeg sastanka pomiču se za period između 20 ožujka i početka travnja, javlja Bloomberg.

You may also like