Bloomberg: Je li 50 dolara za barel nova magična granica industrije?

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u ovoj godini, potaknute padom dolara i novim dokazima o padu američke ponude te su na putu najsnažnije mjesečne izvedbe od travnja prošle godine. Legitimno se, stoga, današnji strani tisak pita je li 50 dolara nova magična brojka naftne industrije?

Naime BP je danas priopćio kako će cijene iznad 50 dolara potaknuti više bušenja i pružiti poticaje za novi novčani tijek. Pri prosječnoj cijeni od 53 dolara po barelu moglo bi se dogoditi da se najvećim vlasnicima naftnih bušotina poveća tijek novca, kaže konzultant Wood MacKenzie za Bloomberg.

Naime, globalna naftna industrija prošle se godine smanjila za više od 100 milijardi dolara u investicijama, a ove godine je tijek novca najgori od financijske krize. Ove godine se, primjerice, samo u Sjevernoj Americi, potrošnja industrije smanjuje na polovicu u odnosu na prošlu godinu.

Sljedeće godine, BP je popravio procjenu oporavka, koja više nije na razini od 60 dolara za barel nego na razini od 50 do 55 dolara za barel, no to se ne može sa sigurnošću reći.

You may also like