Home Ekonomija Bloomberg: Hrvatska na ljestvici najjadnijih ekonomija postala jadnija za osam mjesta

Bloomberg: Hrvatska na ljestvici najjadnijih ekonomija postala jadnija za osam mjesta

by Ivan Brodić

Iako su mediji u Hrvatskoj donijeli vijest kako je Hrvatska rangirana na 11 mjestu najjadnijih ekonomija svijeta, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje rangiranje na osmom mjestu, to nije u potpunosti točno. Naš portal, donosi izvornu anketu Bloomberga, koji je anketirao svjetske ekonomiste. Prema toj anketi prošle godine Hrvatska je bila na 17. mjestu, dok se ove godine nalazi na 11. mjestu najjadnijih ekonomija.

Graf 1

To dakako ne znači kako smo mi među najlošijim ekonomijama, nego pokazujemo visoku razinu odsustva kvalitativnih promjena. Rangiranje prema indeksu jadnosti ekonomije, dobiva se kombinaciji stope nezaposlenosti i stope inflacije u nekoj zemlji. Ipak, za zadovoljstvo nemamo velikog razloga zato što naš indeks od 16.7 stoji uz bok indeksu zemalja u top 10 poput Kazakhstana, ili pak Brazila gdje postoje ozbiljnije institucionalne prepreke razvoju realne ekonomije uslijed anomalija političkog intervencionizma.

Zahvaljujući ljestvici indeksa inflacije Venezuela će vjerojatno zadržati čast biti na najvišem mjestu ljestvice najjadnijih gospodarstava. Galopirajuća inflacija na godišnjoj razini od 98 posto ne pomaže prevladavanju gospodarskih teškoća, predviđa Bloombergova anketa svjetskih ekonomista, te dodaje kako procjenjuje rast potrošačkih cijena od 152 posta te rast nezaposlenosti od 7.7 posto. Venezuelanski je indeks jadnosti tako 159.7. Uzrok tome valja tražiti, osim u kolektivističkoj ekonomiji i u padu cijene nafte što je ekonomiju koja 95 posto ovisi o izvozu nafte učinilo vrlo ranjivom. Iako su cijene goriva u toj zemlji najniže u svijetu, inflacija cijena zbog prilika na globalnom tržištu također je utjecala na indeks.

Na ljestvici slijedi Argentina, koja je počela na globalna tržišta slati realne statistike, nakon privatizacije statističkih ureda, što je uslijedilo nakon državnog fabriciranja podataka i dovođenja u zabludu kreditora. U prvih se pet zemalja jadnih ekonomija svrstavaju i zemlje koje očajnički žele zaustaviti inflaciju i nezaposlenost uslijed pritisaka kreditora poput Južne Afrike, Grčke i Ukrajine.

U regiji je od Hrvatske, koja je uslijed rezultata prošle vlade postala bijednija za osam mjesta, lošija samo Srbija. Bolja od Hrvatske je Poljska koja je prošle godine bila 42., a ove godine 27. Njihov pak nazadak treba tumačiti otvaranjem istrage Europske komisije glede pravne sigurnosti, ali i strahom od fiskalnog pogoršanja pritiska na realnu ekonomiju.  Pri dnu ljestvice, najmanje jadnih zemalja nalazi se Švicarska koja će u ovoj godini bilježiti pad potrošačkih cijena te pokušati zadržati stabilnost valute, te Singapur i Tajland koji imaju vrlo visoku zaposlenost. Ekonomisti nalaze značajnija poboljšanja i u Rusiji, Rumunjskoj i Irskoj, iako se i u Rusiji očekuje pad indeksa uslijed pada cijene nafte.

Graf 2

Related Posts