Bloomberg: Europske burze idu prema rekordima iz 2009. godine

Iako su tržišta kapitala u Europi u petak zabilježila blagi rast do 0,5 posto, analitičari uglednog Bloomberga ističu kako se može očekivati da će listopad polučiti najveći rast dioničkih tržišta od 2009. Zasluge pripisuju politici Europske središnje banke koja otpušta novac na tržište, ali upitno je koliko dugo Mario Draghi može gurati tržišta prema naprijed. Analitičari za Bloomberg kažu da je brzi rast posljedica efekta medenog mjeseca, ali da su ulagači još skeptični prema dugoročnom rastu jer europske kompanije i dalje bilježe pad dobiti.

Od početka mjeseca FTSE je u plusu gotovo osam posto, a DAX je skočio 11,4 posto. Hrvatsko tržište kapitala prati europske trendove, ali znatno sporije. Crobex je tako u mjesec dana ojačao za samo 2,5 posto. Posljedica je to kombinacije dobrih rezultata kompanija i dodatnog monetarnog popuštanja koje je najavio guverner ECB-a Draghi. Tijekom petka dionica Renaulta skočila je čak šest posto zbog toga jer su rezultati bili bolji od očekivanja, dok je nedavna objava katastrofalnih rezultata Deutsche Banka srušila vrijednost dionice i izazvala skepsu na tržištima.

U posljednje dvije godine europske dionice zabilježile su ozbiljan rast pa je tako MSCI EMU indeks koji prati 238 tvrtki u eurozoni rastao 16 posto, ali tržišta SAD-a i Japana rasla su jače. Očekivanje usporavanja vidljivo je i iz prognoza rasta spomenutog indeksa koja je s 12 posto srezana na 7,7 posto za 2015.

Nakon početnog entuzijazma tržišta postaju znatno opreznija jer im strahove izaziva Kina, odnosno očekivanje da će najveće izvozno tržište Europe dodatno usporiti. Zbog politike ECB-a i Amerika je odlučila odgoditi podizanje kamatnih stopa, a čini se da je na istom tragu i Japan. Naime, guverner japanske centralne banke Haruhiko Kuroda najavio je dodatne monetarne mjere kako bi stimulirao gospodarstvo i spriječio deflaciju. Akcija se očekuje u prosincu.

You may also like