BLOOMBERG: EKVADOR RUŠI DOGOVOR O PROIZVODNJI

Ekvador je zadao udarac jedinstvu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavom kako će ove godine početi povećavati proizvodnju nafte, navodeći kao razlog da je državi potreban novac, javlja agencija Bloomberg.
Ekvadorski ministar za naftu Carlos Perez rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Teleamazonas, kako ta latinoamerička zemlja neće moći izvršiti svoju obvezu smanjenja proizvodnje za 26.000 barela dnevno na 522.000 barela, kako je prošle godine dogovoreno s OPEC-om.

“Potreban je novac za državnu blagajnu pa smo odlučili da postepeno povećamo proizvodnju”, rekao je Perez, dodajući kako “ono što Ekvador radi ili ne radi nema veliki utjecaj na proizvodnju OPEC-a”.

Izlazak Ekvadora iz sporazuma OPEC-a je sa stajališta globalnog tržišta nafte doista beznačajan, budući smanjenje proizvodnje nafte te zemlje predstavlja količinu koja čini manje od 25 sekundi ukupne dnevne svjetske potrošnje, navodi njujorška agencija.

Ipak, dodaje se u tekstu, to stvara opasan presedan u OPEC-u jer otvara vrata drugim, možda većim proizvođačima, koji će slijediti primjer Ekvadora. “Najnovija vijest iz Ekvadora neće biti od značaja za uravnoteženje globalnog tržišta, ali predstavlja izazov članicama OPEC-a,obzirom na  njihovo obaranje proizvodnje nije rezultiralo rastom cijena”, rekla je Amrita Sen, glavna analitičarka za naftu u londonskoj kompaniji Energy Aspects.

Izjava Pereza će, kako je dodala, možda “ponovo potaknuti rast strahovanja od kraha naftaškog sporazuma”. Ekvador tvrdi da ima “usmeni” dogovor s OPEC-om, koji mu je daje fleksibilnost u smislu prlagođavanja proizvodnje nafte svojim fiskalnim potrebama, dok se naftni kartel iz Beča nije oglasio s tim u vezi, prenosi Bloomberg.

You may also like

0 comments