Home Energetika Bloomberg: Cijena nafte je u mjesec dana pala gotovo tri posto

Bloomberg: Cijena nafte je u mjesec dana pala gotovo tri posto

by Petra Rajković

Nastavlja se pad cijena nafte za gotovo 50 dolara po barelu kao posljedica neuspjeha dogovora OPEC-a oko kvota potrebnih za realizaciju Alžirskog sporazuma o proizvodnji.

Dok Goldman Sachs Croup Inc. vidi malu vjerojatnost ostvarenja sporazuma, Bank of America i OPEC uvjereni su u njegovu realizaciju. ”Snažan rast američkih zaliha sirovine, što smo i očekivali neko vrijeme, doći će u nezgodan trenutak, kada će nafta ponovo biti u ‘defenzivnoj poziciji”, rekao je Ole Sloth Hansen iz Saxo Bank A/S.

”Duga likvidacija kao odgovor na nedjelovanje OPEC-a i sada rastuće zalihe mogli bi i dalje rušiti cijene nafte, osim ako se karteli ponovno ne uključe”, dodao je, a prenosi Bloomberg.

West Texas Intermediate u isporuci u prosincu izgubio je čak 61 centi na 46,06 $ po barelu na njujorškoj burzi, dok je U Londonu u 9.000 sati bilježio cijenu od 46,11 $ . Ukupno trgovanje palo je za 33 posto ispod 100-dnevnog prosjeka. Prošli mjesec, cijene su se spustile za 2 .9 posto.

U isto vrijeme, zalihe sirovina Cushinga, Oklahoma, povećale su se za 1,03 milijuna barela prošlog tjedna. Nigerija i Libija, članice OPEC-a čija je proizvodnja ove godine bila narušena unutarnjim konfliktima, ponovo se razvija. Libija je isporučila najviše nafte od listopada 2014., dok Nigerija procjenjuje da se u zemlji vadi oko 2 milijuna barela nafte dnevno, prvi put od početka ove godine.

Zemlje OPEC-a nadaju se postizanju ugovora na povonom sastanku u studenom. Rusija bi, javljaju iz Kremlja, htjela da se postigne konsenzus između naftnih proizvođača.

 

Related Posts