Bloomberg: Britanske dionice ne bi pale zbog Brexita

Britanske dionice ničim ne odaju da je zemlja na rubu odluke o izlasku iz članstva u Europskoj uniji. Upravo suprotno. Prema analizi Bloomberga, britanske dionice u odnosu na dionice iz drugih europskih država iznimno su skupe. Omjer cijene dionica i zarade kompanija iz sastava indeksa FTSE 350 dosegnuo je u utorak vrijednost od 15,5.

Drugim riječima, ulagači trebaju platiti 15,5 funti za jednu funtu zarade kompanija iz tog indeksa. To je sedam posto više od vrednovanja kompanija iz europskog indeksa Stoxx Europe 600. Ujedno je to i najveće vrednovanje od 2005. godine, pokazuju Bloombergovi podaci. S druge strane, FTSE 350 i dalje u minusu za ovu godinu od 2,7 posto, no europski je indeks u minusu za čak 10 posto. Brojke sugeriraju kako ulagače u britanske dionice potencijalni Brexit ni najmanje ne zabrinjava.

Međutim, uzrok dobroj izvedbi otočkih dionica treba potražiti u oporavku cijena sirovina. Naime, u britanskom indeksu prevladavaju rudarske i energetske kompanije. “Oporavak cijena sirovina i energenata stvarno je pomogao britanskom tržištu ove godine”, ističe Guy Foster, voditelj istraživanja u Brewin Dolphinu, donosi Poslovni.hr.

No, potporu britanskom tržištu dalo je i slabljenje funte. Zanimljivo je da su i oklade na pad cijena britanskih dionica u stalnom padu. Podaci Markita pokazuju stalni padajući trend u količini dionica posuđenih za kratku prodaju od kada je u veljači najavljen referendum.

You may also like