“Plan Hrvatske da konvertira kredite u švicarskim francima krši zakone Europske unije i bilateralne ugovore o ulaganju”, priopćeno je iz najvećih banaka u stranom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj, piše Bloomberg.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG najavile su podizanje tužbe protiv hrvatske vlade ukoliko ne odustane od zakona o konvertiranju kredita u eure, stoji u zajedničkoj izjavi u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Razlog tome, čini se, je tehnička nepripremljenost. Na kraju, oni koji rade na izmjeni zakona su shvatili da je zamisao o tržišnom tečaju malo komplicirana pa su se odlučili za jednostavnije rješenje, po uzoru na poljski zakon.

Dok banke najavljuju tužbe zbog Vladinog rješenja za švicarski franak, a ministar financija Boris Lalovac im oštro odgovara, otvorenim pismom vezano uz problem ‘švicaraca’ premijeru Zoranu Milanoviću obratio se politolog i bloger Anđelko Milardović U otvorenom pismu Milardović, koji je i sam nekoć imao kredit u švicarskim francima, kaže da je konverzija u eure načelno dobra ideja, međutim ipak premijera upozorava na one koji su kredite već vratili. ‘Prijedlog ne uključuje oko 63.000 građana koji su vratili kredit u švicarcima. Bude li zakon izostavio ovu društvenu grupu, zakon će biti diskriminacijski, a Vaš prijedlog parcijalan. Od Vlade lijevoga centra ne očekujem diskriminaciju već djelovanje u skladu Ustava RH. Integralno rješenje podrazumijeva uključivanje u zakon 63.000 građana koji su uredno vratili kredit u švicarcima. Budete li išli u tom pravcu, potencijalno možete biti bogatiji za broj glasova vraćenih kredita. Ne budete li išli u tom pravcu proizvest ćete diskriminacijski zakon koji isključuje jednu društvenu grupu, čiji sam član, koji je vratio kredit prije vremena’, napisao je u otvorenom pismu politolog i bloger Anđelko Milardović.

Upravo zbog toga, pojašnjava Milardović, odučio se za otvoreno pismo premijeru, s zamolbom da zakon predstavlja integralno rješenje koje će uključiti i ‘sve nas koji smo izašli iz ropstva franačkog carstva’. ‘Vi ste sada na potezu. U očekivanju integralnog zakonskog rješenja – kontra sili, kontra mraku’, zaključuje Milardović.

Related Posts