Blokirani turski kamioni na ruskoj granici

Oko 1250 kamiona s turskom robom nagomilalo se na ruskoj granici čekajući dozvolu za prijelaz granice, potvrdio je u ponedjeljak predstavnik špeditera.

Šest dana nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov iznad svog zračnog prostora, što je prvi takav incident od Hladnog rata, pozivi za smirivanjem stanja uvelike prolaze nezapaženo. Ankara odbija ustuknuti, a Rusija odgovara sankcijama. “Rusija već četiri dana ne dozvoljava turskim kamionima ulazak u zemlju ili tranzitni prolaz”, kazao je Fatih Sener iz turskog Međunarodnog špedicijskog udruženja (UND).

“Osim što kamioni čekaju na graničnim prijelazima, Rusija ne dozvoljava kamionima koji su ušli u zemlju da iskrcaju teret na carini. Radi se o uglavnom rumunjskim i bugarskim kamionima s turskom robom, ali i kamionima iz Kazahstana i Moldove”, dodao je. Kamioni su blokirani i u Ukrajini i Gruziji jer su sada podvrgnuti puno temeljitijim kontrolama. Ekonomska šteta od zastoja kamiona s turskom robom od srijede iznosi oko 50.000 do 60.000 dolara. Sener dodaje da sada oko 100 kamiona koji su blokirani na ruskoj granici traži alternativne pravce.

You may also like