Blokirani: Čisti start civilizacijski je doseg tržišne ekonomije

Povodom najave ministarstva financija kako će fiskalnom politikom poduprijeti banke da otpišu nenaplative kredite upitali smo u udruzi Blokirani za komentar.

„Najava ministra Marića kako će u dogovoru sa bankama vršiti otpis dugova nastalih prema lošim kreditima za blokirane je građane dobra vijest koja zove na oprez zato što su ministar Linić i premijer Milanović pokušali sa sličnom mjerom koja nije zaživjela zbog nedorečenosti u proceduri i ostavila je gorak okus kod blokiranih građana koji su u tom trenutku vidjeli kraj svoje dugogodišnje agonije.

Najavljena mjera je u skladu i sa  ciljevima udruge Blokirani. Naime, naš je cilj smanjenje duga privatnih osoba zbog toga što je ukupan iznos privatnog duga u ovom trenutku dostruko viši nego li što je dug ukupnog gospodarstva.

Čisti je start (clean start) civilizacijski doseg tržišne ekonomije zbog toga što je modernim tržišnim ekonomijama, neprihvatljivo je gubiti osobne slobode tijekom ekonomskih transakcija. Ipak, ostaje nejasnoća što će se dogoditi s potraživanjima koje su banke prodale kreditnim agencijama, što se, zbog nenaplativosti i loše regulative, u velikom dijelu događalo.

Iskreno se nadamo kako će ministar Marić ustrajati na ovoj mjeri, anulirati nepravilnosti prošlih pokušaja te u prijedlog uključiti i otkupljena potraživanja u kreditnim agencijama. Naposljetku, voljeli bismo čuti i mišljenje samih banaka, o čijem jasnom stavu i volji suovisi uspjeh ove mjere“, piše u odgovoru koji potpisuje dopredsjednik udruge Mario Strinavić.

You may also like