Blokada vlasti u BIH se mora prekinuti

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić upozorio je u srijedu kako se blokada vlasti kakva je sada na djelu u toj zemlji ne može tolerirati, jer od toga svi imaju štetu, te je pozvao da se prekine s raspravama o prošlosti i koncentrira na provedbu reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji.

“Ekonomija, zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta su teme koje bi svima trebale biti zajedničke i o kojima treba govoriti, a ne o prošlosti o kojoj svi mislimo različito”, kazao je Ivanić u Bijeljini uoči održavanja poslovnog formuma koji je okupio poduzetnike iz BiH.

Tijela državne vlasti u BiH i dalje su u blokadi, do koje je došlo nakon što je u veljači otvoreno pitanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije. Iako je ICJ taj zahtjev početkom ožujka odbacio, rad Predsjedništva BiH te državnog parlamenta još nije normaliziran. Ivanić već gotovo mjesec dana nije ni pokušao sazvati sjednicu državnog vrha, nakon što je posljednja prekinuta jer su je napustili Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ranije je odgovornost za sadašnju blokadu djelovanja državnog vrha prebacio na Izetbegovića, s obrazloženjem kako je on i izazvao sadašnju krizu. Kazao je kako “čeka Izetbegovićev prijedlog” da bi se o njemu mogao očitovati. Parlament BiH formalno funkcionira, ali ne može donositi odluke jer to blokiraju zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i njihovi partneri, koji čine vlast na razini Republike Srpske.

U punom kapacitetu radi jedino Vijeće ministara BiH, no bez parlamenta koji bi razmatrao i prihvaćao zakone i djelovanje vlade je ograničeno. Ivanić je u srijedu kazao kako je, bez obzira na političke prijepore svima interes imati bolje škole, ceste, zdravstvo. “Oko toga se valjda trebamo i možemo dogovoriti”, rekao je Ivanić.

You may also like

0 comments