Blokada Sueza podigla cijenu nafte

Apori oporavak europske potražnje

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu nakon nasukavanja broda u Sueskom kanalu, koja je nadjačala strahovanja od sporog oporavka europske potražnje.

Tržišta je jučer potopila zabrinutost zbog novih protupandemijskih ograničenja kretanja i sporog cijepljenja u Europi, koja bi po mišljenju trgovaca mogla rezultirati prekomjernom ponudom energenata.

Ograničenja su ponovo uvele Italija, Francuska i druge europske zemlje, ali njemačka kancelarka Angela Merkel poništila je odluku o strožem zaključavanju za uskršnje blagdane. Njemačka je najveći europski potrošač nafte, posjeća Reuters.

Pritisak na cijene nafte stvorio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za 2,9 milijuna barela, prema trgovinskim izvorima koji navode podatke Američkog instituta za naftu (API).

Danas su cijene nafte porasle na oba tržišta zbog nasukavanja broda za kontejnerski prijevoz tereta, koji je blokirao Sueski kanal. Promet je u međuvremenu djelomično preusmjeren, a uskoro bi se trebao potpuno normalizirati, priopćio je danas agent za pomorski prijevoz GAC.

Sueski kanal nalazi se na najkraćoj pomorskoj poveznici između Europe i Azije,.

Pozornost se polako okreće vodećim proizvođačima, koji bi početkom travnja trebali ponovo razmotriti proizvodnu politiku i koordinirano ograničenje opskrbe.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,27 dolara, što je za 95 centi manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments