Home Energetika Bliskoistočna potvrda smanjenja proizvodnje poduprla cijene nafte

Bliskoistočna potvrda smanjenja proizvodnje poduprla cijene nafte

by Petra Rajković

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara, poduprte najavljenim smanjenjem proizvodnje u Abu Dhabiju, Kuvajtu i Kataru u sklopu dogovora vodećih proizvođača o obuzdavanju prekomjerne opskrbe.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,20 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 53,22 dolara. Jučer je završila trgovanje u plusu 1,33 dolara.

Danas je tržište poduprla obavijest državne naftne kompanije Abu Dhabija klijentima o smanjenju isporuke sirove nafte. I kuvajtska naftna kompanija obavijestila je klijente da će od siječnja smanjiti opskrbu a isto je učinila i katarska naftna kompanija.

“Tržište pridaje veliku važnost izjavama članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kao i onima iz proizvođača izvan OPEC-a. Trgovci su spremni povjerovati OPEC-u da će zaista provesti u djelo i ostvariti zacrtano smanjenje (proizvodnje)”, tumači Michael McCarthy, glavni tržišni strateg u sydneyskom CMC Marketsu.

Dodatnu je podršku cijenama pružio i podatak da je kineska proizvodnja nafte u studenom porasla na 3,915 milijuna barela dnevno, s 3,78 milijuna barela dnevno koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj je razini pak smanjena devet posto. Prerađeno je pak rekordnih 11,14 barela dnevno, što je 3,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

“Pad kineske… proizvodnje sirove nafte i povećanje njihovih strateških naftnih rezervi podupire naše procjene da će kineski uvoz sirove nafte rasti”, naveli su u BMI Researchu.

U Indiji je potražnja za gorivima porasla 12,1 posto, u odnosu na lanjski studeni.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,24 dolara, te je bila 2,29 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Agencije)

Related Posts