Bliski susret američkih i iranskih brodova u Perzijskom zaljevu

Brodovi s oružjem iranskih Čuvara revolucije ponovo su imali “bliski susret” s američkim ratnim brodom u nedjelju u Perizijskom zaljevu, priopćio je u utorak Pentagon.

Sjedinjene Države redovito optužuju Čuvare revolucije, elitne paravojne snage koje su pod izravnom vlašću iranskog vrhovnog vođe, da se prijeteći ponašaju prema američkim ratnim brodovima koji plove međunarodnim vodama u Zaljevu.

U nedjelju se “sedam (iranskih) brzih patrolnih brodova” približilo USS Fireboltu, američkom brodu za obalno patroliranje, rekao je kapetan broda Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

Tri iranska broda približila su mu se s otkrivenim oružjem na manje od 500 metara, ne odgovarajući na njegove radijske pozive, dodao je Davis. Jedan od njih se zaustavio ispred američkog broda, nagnavši ga da manevrira kako bi spriječio sudar, dodao je glasnogovornik. “To je novi primjer opasnih i neprofesionalnih kontakata s Čuvarima revolucije” u Zaljevu, rekao je glasnogovornik.

Opasni su zato što američki časnici “imaju pravo primjenjivati pravo na samoobranu”, podsjetio je. Izgred se dogodio u središnjem dijelu Zaljeva, rekao je. Krajem kolovoza američka je mornarica ispalila pucnjeve upozorenja u smjeru iranskog broda koji se približio američkim brodovima.

Ovakvi izgredi pokazuju da iranski režim želi “i ubuduće činiti stvari koje potiču ili mogu potaknuti nestabilnost u regiji”, rekao je general Joseph Votel, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku.

You may also like

0 comments