Blinken dolazi na Bliski istok razgovarati o miru

Sastanci s regionalnim liderima

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak će se sastati s izraelskim i palestinskim dužnosnicima te drugim regionalnim liderima, dok se primirje između Hamasa i Izraela poštuje četvrti dan za redom.

Blinken će posjetiti Jerusalem, Ramalu, Kairo i Aman do četvrtka te će se susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Palestinske Samouprave Mahmudom Abasom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom Al-Sisijem te s jordanskim kraljem Abdulahom, objavio je State Department.

Američki predsjednik Joe Biden, prilikom najave posjeta, kazao je da je zatražio od šefa američke diplomacije da otputuje na Bliski istok, nakon što je diplomatskim napurima zaustavljen najžešći sukob Izraela i Hamasa posljednjih godina.

Biden će također razgovorati o “međunarodnim naporima kako bi se osiguralo da neposredna pomoć stigne do Gaze na način koji koristi stanovnicima, a ne Hamasu, te o smanjenju rizika od daljnjih sukoba u sljedećim mjesecima”.

Gazom upravlja militantna islamistička organizacija Hamas. Izrael je 2007. blokirao Gazu, objasnivši da time sprječava dostavu oružja Hamasu.

Ruski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je upozorio Tursku zbog, kako je kazao, pokušaja poticaja “militarističkog raspoloženja” u Ukrajini, nakon što je Ankara pojačala suradnju s Kijevom.

You may also like

0 comments