Blatteru odlazi!

Uhićeno je šest dužnosnika FIFA-e, a njihov šef je još jednom pošteđen. Da se radi o poštenoj firmi, Blatter bi već odavno bio potjeran. A da ima barem malo obraza, otišao bi sam, smatra komentator DW-a.

FIFA je korumpirana do samog vrha. Valjda je to sada svima jasno. Šest visokih dužnosnika Svjetskog nogometnog saveza uhićeno je neposredno uoči kongresa u Zürichu jer su, prema saznanjima američkih istražitelja, godinama “ispod ruke” prodavali televizijska i marketinška prava za nogometne turnire u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi i za to uzeli preko 100 milijuna dolara mita. Među uhićenima su i dvojica od ukupno osmorice potpredsjednika Izvršnog odbora – praktično svjetske nogometne vlade. Jedan od njih, Jeffrey Webb, predsjednik nogometnih federacija Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, slovi kao jedan od važnih intimusa predsjednika FIFA-e Josepha Blattera. Sam Švicarac ni ovoga puta nije na listi osumnjičenih. To će malo koga iznenaditi. Kad god se u zadnjih 17 godina – koliko traje Blatterova vladavina – događalo da izađe na vidjelo kako su dužnosnici FIFA-e primali mito, veliki šef se uvek izvlačio neokrznut, kao da ima nevidljivi pancirni prsluk. Samo je jednom bilo gusto i za njega: kada se saznalo da je, dok je još bio glavni tajnik FIFA-e u najmanju ruku znao za podmićivanje visokorangiranih dužnosnika od strane marketinškog partnera ISL-a. Blatterova FIFA je mito prozvala “provizijom” i 2010. se plaćanjem milijunskog iznosa oslobodila daljeg krivičnog gonjenja. Ostale krize samo su prolazile pored nasmiješenog Blattera. A kriza je bilo, zadnja se tiče dodjele svjetskih prvenstava Rusiji i Kataru. U tom slučaju švicarske vlasti službeno istražuju zbog sumnji u korupciju.

S obzirom na turbulentnu predigru, pravi je kuriozitet činjenica da će Blatter u petak (29.5.) vjerojatno biti uvjerljivo izabran za svoj peti mandat na čelu FIFA-e. Taj 79-godišnjak se može gotovo slijepo pouzdati u svoje kompanjone iz Afrike, Azije i cijele Amerike. Europljani, koji bi se Blattera rado riješili već su pokazali da su bezubi tigar. Da se radi o nekoj urednoj firmi, Blatter bi već odavno bio potjeran. A da sam ima barem malo obraza, otišao bi sam. Ali FIFA jednostavno nije uredna firma. Što se još treba da dogoditi pa da štala konačno bude očišćena? Sama se od sebe neće očistiti – unatoč djelovanju takozvane Etičke komisije FIFA-e. Izgleda da ovdje pomaže samo revolucija. Srušiti sve, pa ispočetka!

Kratke biografije devetorice privedenih u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla vrh Međunarodne nogometne federacije (FIFA):

JEFFREY WEBB (Kajmanski otoci, 50 godina): Dopredsjednik FIFA-e i član Izvršnog odbora. Ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), te predsjednik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

EUGENIO FIGUEREDO (Urugvaj, 83): Dopredsjednik FIFA-e i član IO, bivši predsjednik Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL), bivši predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza. Bivši nogometaš i menadžer. Priveden u Zurichu.

EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO Fife, član IO CONCACAF-a, predsjednik Nogometnog saveza Kostarike. Priveden u Zurichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Član FIFA-inog razvojnog ureda, predsjednik Nogometnog saveza Nikaragve. Priveden u Zurichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Ataše predsjednika CONCACAF-a, bivši glavni tajnik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.

JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Bivši dopredsjednik FIFA-e i član IO-a. Bivši predsjednik CONCACAF-a, posebni savjetnik nogometnog saveza Trinidad i Tobaga. Priveden u Zurichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL i predsjednik Nogometnog saveza Venezuele. Priveden u Zurichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazil, 83): Član FIFA-inog Organizacijskoga odbora za olimpijski turnir u Rio de Janeiru, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Priveden u Zurichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86) – Bivši predsjednik CONMEBOL-a. Priveden u Zurichu

You may also like