Home Energetika Blago porasla cijena nafte na tržištima

Blago porasla cijena nafte na tržištima

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Stanje na tržištima[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu u utorak najvažniji su indeksi korigirani naniže, prekinuvši trodnevni rast, jer investitore ponovno brine mogućnost izbijanja recesije budući da su pali prinosi po američkim obveznicama.[/vc_column][/vc_row]

Indeksi su zašli u negativno područje u posljednjim minutama jučerašnjeg trgovanja, uslijed pada prinosa po američkim državnim obveznicama. Ipak, Dow je proteklih dana nadoknadio veliki dio gubitaka od prošle srijede, kada je pao za 800 bodova. Dio gubitaka nadoknadili su i S&P i Nasdaq, pri čemu je trenutno je S&P otprilike 3,6 posto ispod rekordne razine koju je dosegnuo u srpnju.

Padu indeksa najviše su pridonijele dionice proizvođača čipova, senzitivne na vijesti o trgovinskom radu. Pritom su dionice Micron Technologyja pale 1,7 posto, AMD-a 2,4 posto, a Netflixa 3,4 posto. Pale su i cijene dionica velikih američkih banaka poput Citigrupa, Bank of America J.P. Morgan Chasea, uslijed ponovnog pada prinosa a 10-godišnje američke državne obveznice i to za 5 baznih bodova, na 1,54 posto.

U ponedjeljak su,naime, cijene dionica snažno porasle, pri čemu je Dow skočio za gotovo 250 bodova, jer su prinosi na obveznice zaustavili svoj oštar pad koji bilježe zadnjih dana, privremeno i ublaživši strah investitora od izbijanja recesije. Veće gubitke donekle je spriječila dionica Home Depota, ojačavši 4,3 posto, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za drugo tromjesečje. Cijeli sektor potrošačke elektronike ojačao je za 0,47 posto.

Nesigurno raspoloženje investitora na azijskim burzama uslijedilo je nakon pada najvažnijih burzovnih indeksa u SAD-i u Europi. Tome doprinose politički potresi u Hong Kongu, Britaniji i posebice Italiji, gdje su porasli izgledi za novim izborima nakon ostavke premijera Giuseppea Contea.

Nove smjernice investitori će potražiti od središnjih banaka, pri čemu puno ovisi o budućim potezima američkog Feda u pogledu kamatnih stopa. Stoga s nestrpljenjem očekuju govor predsjednika Feda Jeromea Powella kasnije ovoga tjedna na seminaru u Jackson Holeu, kao i rezultate sastanka skupine G7, kako bi vidjeli koje dodatne korake zakonodavci namjeravaju povući radi poticanja gospodarskog rasta.

Zvono na uzbunu započelo je zvoniti još prošli tjedan kada su po prvi put nakon 12 godina prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice bili veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija. To je nagnalo savjetnike američkog predsjednika Donalda Trumpa da razmotre načine kako da osiguraju fiskalne poticaje američkom gospodarstvu.

Na naftnim tržištima, cijena barela nafte u SAD-u poskupjela je 25 centi, na 56,38 dolara, a u Londonu za 32 centa, na 60,35 dolara.

Related Posts