Blago podignuta procjena rasta američkog gospodarstva

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine, blago podigavši dosadašnju procjenu. Novi podaci potvrdili su oporavak gospodarstva u odnosu na prvo tromjesečje, kada su aktivnosti uvećane samo 0,6 posto. U tekućem tromjesečju tempo je ponovo usporio u usporedbi s ljetnim mjesecima, u sklopu usporavanja aktivnosti u svijetu u cjelini.

Ministarstvo je u prethodnoj procjeni izračunalo da je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 3,7 posto. Prvotna je procjena bila još niža i iznosila je 2,3 posto. Snažnija osobna potrošnja i skromniji rast zaliha no što se dosada procjenjivalo dobar su znak za treće tromjesečje, iako ekonomisti u cjelini gledano očekuju nižu stopu rasta nego u ljetnim mjesecima. Osobna je potrošnja prema novim procjenama ministarstva porasla u drugom tromjesečju za 3,6 posto, nasuprot dosada procijenjenih 3,1 posto. Potporu su joj pružile niske cijene benzina i nešto više cijene nekretnina, koje su podigle vrijednost imovine kućanstava.

Ministarstvo je pak snizilo procjenu doprinosa akumuliranih zaliha rastu BDP-a, na samo 0,02 postotnog boda, u odnosu na prethodno procijenjena 0,22 postotna boda. Podaci potkrepljuju ocjenu da američko gospdoarstvo možda bilježi dovoljno snažan uzlet da uspješno prebrodi najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u unatoč pojačanoj zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo u cjelini.

Guvernerka američke središnje banke Janet Yellen kazala je jučer da bi ključne kamatne stope ipak mogle biti podignute do kraja godine, nakon što se od tog poteza odustalo u rujnu zbog slabosti u svjetskom gospodarstvu i potresa na tržištima dionica. Kao uvjete Yellen je navela stabilnu inflaciju i pojačano zapošljavanje.

You may also like

0 comments