Home TribinaAnalize Blago poboljšana očekivanja europskih potrošača za lipanj

Blago poboljšana očekivanja europskih potrošača za lipanj

by Energypress.net

Istraživanje Europske komisije

Očekivanja europskih potrošača blago su poboljšana i u lipnju, signalizirajući popuštanje pesimizma u uvjetima blažeg rasta cijena, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja Europske komisije. Indeks koji mjeri očekivanja potrošača u eurozoni porastao je u lipnju za 0,3 boda u odnosu na svibanj, na minus 14 bodova. U svibnju je uvećan za 0,4 boda.

I indeks koji prati raspoloženje potrošača u EU uvećan je u lipnju za 0,3 boda i iznosio je minus 12,9 bodova. U prethodnom mjesecu porastao je za pola boda. Pesimizam europskih potrošača ublažen je tako i u lipnju, drugi mjesec zaredom, u uvjetima blažeg rasta cijena, prenosi Hina, uz napomenu Komisije da su vrijednosti oba indeksa i dalje znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Sredinom mjeseca Europska središnja banka (ESB) snizila je troškove zaduživanja prvi puta od 2022. godine, istaknuvši da je rast cijena u proteklim mjesecima usporio zahvaljujući, između ostalog, i zakočenoj potražnji.

EK je podatke za istraživanje o očekivanjima potrošača prikupljala od 1. do 19. lipnja u 26 zemalja EU, uz izuzetak Irske, napominjući da pokrivaju 98,2 posto konačne osobne potrošnje u eurozoni i 98,5 posto u EU. Kompletno izvješće o očekivanjima u europskom gospodarstvu bit će objavljeno krajem mjeseca.

Related Posts