Blagi rast poslovnog optimizma

RBA Analize

Prema podacima HNB-a, pokazatelji poslovnog optimizma u kolovozu uz indeks pouzdanja potrošača u Hrvatskoj zabilježili su rast u svim djelatnostima u odnosu na prethodni mjesec. Najveći mjesečni rast indeksa poslovnog optimizma zabilježen je u djelatnostima usluga (113,4 boda u odnosu na 109,7 bodova) koji je u kolovozu dosegnuo najveću razinu od kad se provodi Anketa.

Obzirom na činjenicu da se uz nastavak mjera očuvanja radnih mjesta u pogođenim djelatnostima i povoljnu epidemiološku situaciju, ovogodišnja turistička sezona pokazala izuzetno uspješnom, rast poslovnog optimizma u području usluga ne iznenađuje.

Osim poslovnog optimizma u djelatnosti usluga, rast na mjesečnoj razini u kolovozu zabilježila je i djelatnost Industrije (+1,9 bodova) potvrđujući kako je industrijska proizvodnja jedna od grana koja se pokazala otpornijom tijekom krize Covid-19 pri čemu kontinuirani rast obujma industrijske proizvodnje traje od prosinca 2020.

Poslovni optimizam u građevinarstvu porastao je za 1,5 bodova u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec. Rast poslovnog optimizma u građevinarstvu očekujemo i u nastavku godine koji će biti podržan investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i očekivanim nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Rast svih pokazatelja poslovnog optimizma u kolovozu zabilježen je i na godišnjoj razini, ali i u odnosu na prosjek prvih sedam mjeseci od čega pokazatelji poslovnog optimizma u uslugama i trgovini i dalje bilježi najveću stopu rasta.

Očekujemo da će i u nastavku godine, unatoč ponovnom porastu neizvjesnosti, poslovni optimizam poduzetnika ostati oko trenutnih razina podržan oporavkom domaćeg kao i globalnog gospodarstva, a posebno europodručja.

You may also like

0 comments