Blagi porast cijena nafte prošloga tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon što su se cijeli tjedan kretale u vrlo uskom rasponu jer nije bilo vijesti koje bi ih jasno usmjerile.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,0 posto, na 57,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,75 posto, na 51,84 dolara. Podršku cijenama pružilo je smanjenje ponude s Bliskog istoka. Izvoz nafte iz iračkog Kurdistana prema turskoj luci Ceyhan u petak je sveden na 216.000 barela dnevno, u odnosu na uobičajenih 600.000 barela dnevno.

Iračke snage ponovo su preuzele kontrolu nad dva glavna naftna polja sjeverozapadno od Kirkuka, potisnuvši kurdske snage, a bagdadsko ministarstvo za naftu očekuje uskoro obnovu proizvodnje.

S druge strane, podaci su pokazali da su komercijalne zalihe sirove nafte u SAD-u pale 15 posto u odnosu na razine iz ožujka ove godine, što je posljedica pojačanog izvoza.

Izvoz nafte iz SAD-a dosegnuo je u listopadu oko 2,6 milijuna barela dnevno, i to po nižim cijenama nego što je cijena na londonskom tržištu. Podršku cijenama, pak, već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon ožujka iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno. Rast cijena nafte podržao je u petak i podatak tvrtke Baker Hughes da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna smanjen već šesti put u posljednjih sedam tjedana, i to za sedam postrojenja, na njih 736, najnižu razinu od početka lipnja.

Iz svih tih pokazatelja analitičari zaključuju da se prekomjerna ponuda na tržištima postupno smanjuje. “Tržište nafte sada je donekle podopskrbljeno i očekujemo da će takvo stanje potrajati barem do konca godine”, smatraju u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

S druge strane, podaci su pokazali i to da je u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, prošloga tjedna potražnja za benzinom pala na najnižu razinu od ožujka, što je pritisnulo cijene nafte. “Vidimo znakove da je tržištu potreban stalan dotok pozitivnih informacija. No, prošloga tjedna objavljeni podatak o padu potražnje u SAD-u za benzinom na najnižu razinu od ožujka izazvao je stanku na tržištima”, kaže Gene McGillian, direktor u tvrtki Tradition Energy.

Zbog svih tih različitih pokazatelja, prošloga su tjedna cijene malo rasle, pa malo padale, bez jasnog usmjerenja. “Zapravo su se cijene cijeloga tjedna kretale unutar uskog raspona, bez ikakvog zamaha”, kaže Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

You may also like