Home Ekonomija Blagi pad nezaposlenosti traje već dvije godine u Sloveniji

Blagi pad nezaposlenosti traje već dvije godine u Sloveniji

by Agencije

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji se blago smanjila u zadnje dvije godine, a broj zaposlenih osoba u 2014. godini povećan je po prvi put nakon pet godina pada i to za 0,6 posto, objavio je u srijedu slovenski statististički zavod.

Više od polovice novozaposlenih u 2014. dobilo je posao u posredničkim agencijama za zapošljavanje te onima za promet nekretninama, kao i u automobilskoj industriji, dok je najveći pad zaposlenosti zabilježen u tekstilnoj industriji i industriji pokućstva. Prosječni troškovi rada po zaposlenom u 2014. godini iznosili su 1862 eura mjesečno i smanjeni su za 0,5 posto u odnosu na 2013. objavio je statistički zavod.

U Sloveniji je s krajem prošle godine bilo 113.000 prijavljenih nezaposlenih osoba, čime je njihov broj smanjen za 5,3 posto u odnosu na godinu dana prije, prema podacima Zavoda za zapošljavanje. Pri kraju 2015. godine stopa nezaposlenosti u Sloveniji bila je najmanja u zadnje tri godine, a na zavodima za zapošljavanje bilo je prijavljeno je 113.000 nezaposlenih osoba. To je 5,3 posto manje nego godinu dana ranije.

Stopa registrirane nezaposlenosti od 11,7 posto najmanja je u zadnje tri godine, ali skoro dvostruko veća nego zadnje predkrizne 2008. godine. Slovenski zavod za zapošljavanje za prvu polovicu ove godine najavljuje rast broja zaposlenih za 0,6 posto i popunjavanje 4000 radnih mjesta, unatoč najavama o usporavanju gospodarskog rasta u odnosu na proteklu godinu.

Related Posts