Blagi pad na europskim burzama

Na europskim burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago su pale, nakon četiri dana rasta, jer su ulagači oprezni zbog jačanja eura, što ne i de u prilog europskim izvoznim kompanijama.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 posto, nakon četiri dana rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,20 posto, na 7.714 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na rekordnih 13.568 bodova.

 Na europskim burzama jutros vlada oprez jer su cijene dionica od početka godine snažno porasle, pa su se ulagači odlučili na predah.

Podršku tržištima pružaju naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi trebalo pozitivno utjecati na zarade kompanija, a time i cijene dionica.

A kako bi jačanje gospodarstava moglo izazvati i jačanje potražnje za naftom, cijene ′crnog zlata′ jučer su skočile više od 1 posto i ponovno se primaknule najvišim razinama u tri godine.

No, jutros je uslijedila korekcija, pa je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 20-ak centi, na 69,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6 centi, na 64,40 dolara.

Ulagače, pak, zabrinjava jačanje eura prema dolaru jer je američka valuta i dalje pod pritiskom zbog očekivanja da američka središnja banka više neće biti jedina u svijetu koja će zaoštravati monetarnu politiku, s obzirom na snažan rast i drugih gospodarstava.

Jutros je tečaj eura porastao 0,2 posto, na 1,2335 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Nedavno je zbog jačanja eura svoju zabrinutost javno izrazilo nekoliko dužnosnika Europske središnje banke (ECB) jer visok tečaj eura ne ide u prilog europskim izvoznicima, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

Zbog toga će, među ostalim, ulagači pažljivo pratiti redovnu sjednicu ECB-a u četvrtak jer je moguće da će se čelnici središnje banke osvrnuti na uspon europske valute.

I na azijskim burzama cijene dionica jutros su blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,2 posto, nakon što je jučer skočio 1,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 23.940 bodova, skliznuvši s najviše razine od kraja 1991. godine. (Agencije)

You may also like

0 comments