Blagi pad indeksa početkom tjedna

U iščekivanju novih vijesti

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište. U većem dijelu studenoga indeksi su snažno rasli jer je zbog slabljenja inflacije u SAD-u na tržištu prevladala teza da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Uz to, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo najvjerojatnije će izbjeći recesiju.

Te su teze tjednima podržavale rast cijena dionica, no posljednjih se dana trguje opreznije, a indeksi stagniraju.

Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog ′shoppinga′, koja je započela ′Crnim petkom′, a nastavljena ′Cyber′ ponedjeljkom.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica blago pale, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg rasta, a u fokusu ulagača bit će izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nema novih vijesti koje bi usmjerile tržišta, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula na najnižu razinu u tri mjeseca.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,13 posto, na 79,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 74,75 dolara.

You may also like