Blagi pad cijena nafte zbog gorpodarskih strahova

Razina od 61 dolar
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolara zbog naznaka usporavanja gospodarskih aktivnosti pod utjecajem trgovinskih sporova koji su nadjačali strahovanja za opskrbu nakon napada na tankere u Omanskom zaljevu.

Trgovci su se danas fokusirali na podatke iz Kine koji potpiruju zabrinutost da trgovinski sporovi koče gospodarske aktivnosti. Cijene su pod pritiskom i zbog sumornih procjena rasta potražnje za naftom u 2019. godini, koje je u petak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), naodeći kao razlog pogoršanje izgleda za globalnu trgovinu.

Time je u drugi plan pala zabrinutost za opskrbu nakon prošlotjednih napada na tankere u Omanskom zaljevu. SAD je za napade okrivio Iran koji pak odlučno opovrgava optužbe, što je potaknulo strah od sukoba u vodećoj svjetskoj regiji za proizvodnju nafte.

Prijetnja je u međuvremenu donekle splasnula iako su napetosti na strateškoj ruti i dalje pojačane. Kroz Hormuški tjesnac prolazi petina svjetske nafte, podsjeća Reuters.. Američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju je priopćio da Washington ne želi ući u rat s Iranom, ali će poduzeti sve potrebne mjere, uključujući i diplomaciju, kako bi zajamčio sigurnu plovidbu na Bliskom istoku.

Trgovci su danas ignorirali i opetovanu izjavu saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku koji bi se po njegovim riječima mogao održati u prvom tjednu srpnja mogla postići konsenzus o produljenju sporazuma o ograničenoj opskrbi na drugu polovinu godine. OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 61,25 dolar i bila 26 centa viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments