Bjelovarski Elektrometal odlazi u stečaj

 Nakon agonije s predstečajnom nagodbom bjelovarski Elektrometal je zbog prezaduženosti završio u stečaju koji je zatražio predsjednik Uprave Ivan Vukoja.
Odlukom bjelovarskog Trgovačkog suda za stečajnog upravitelja imenovan je Franjo Otročak, a ispitno ročište sazvano je za 14. prosinac.

Otročak kaže kako neće poslati u stečaj i tvrtke kćerke – Distribuciju plina koja je u 100%-tnom vlasništvu Elektrometala te Metalopremu iz Senja u kojoj drži 98% . Za njih se predviđa prodaja, a sredstva dobivena za Distribuciju plina poslužila bi za namirenje radničkih potraživanja čiji se iznos procjenjuje između 6 i 8 mil. kn, dok ona iz prodaje Metalopreme za razlučnog vjerovnika Zabu.

Veliki vjerovnik Prirodni plin, tvrdi upravitelj, nema kvalitetnih založnih prava, i čini se kako će ostati “kratkih rukava”. “Elektrometal treba nastaviti poslovanje u rentabilnim djelatnostima, a što to znači pokazat će analiza za sve vrste instalaterskih radova. Najveći problem je građevinska djelatnost jer investitori traže jamstva koja dužnik ne može dati, tu su nam ruke vezane”, kaže.

Slijede otkazi ugovora o radu za 134 radnika, a vidjet će koliko će ih dobiti nove. Zbog provođenja predstečajne nagodbe tvrtka nije mogla osigurati dodatne izvore financiranja kojima bi se sanirali gubitci te provelo restrukturiranje. U planu nagodbe bilo je predviđeno da se to provede prodajom udjela u Distribuciji plina za što, prema Vukoji, nije dobivena suglasnost nove vlasničke strukture koju čine država i Ina.

You may also like

0 comments