Bjeloruski izbori su nedemokratski

Bjeloruski predsjednički izbori nisu provedeni u skladu s demokratskim standarima, izjavili su u ponedjeljak međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pošto je autoritarni predsjednik Aleksander Lukašenko osvojio peti mandat.

Zapad je dugo vremena izolirao Bjelorusiju zbog stanja ljudskih prava i suzbijanja političkog neslaganja. Međutim, Lukašenkovi potezi, među kojima je pomilovanje šest političkih zatvorenika, ukazuje na to da bi on možda htio popraviti svoj imidž u inozemstvu. “Jasno je da je pred Bjelorusijom dug put do ispunjavanja demokratskih obveza”, rekao je Kent Hasted, čelnik promatračke misije OESS-a. “Nedavno oslobađanje političkih zatvorenika i prijateljski pristup promatračima pozitivan su razvoj događaja. Međutim, nada koju nam je to ulilo da će biti postignut širi izborni napredak, većinom se nije ostvarila.”

Hasted je posebice izrazio razočarenje zbog nedostataka tijekom prebrojavanja glasova. Lukašenko, koji je osvojio na izborima 83,5 posto glasova, izjavio je u nedjelju da je Bjelorusija ispunila sve obveze potrebne za održavnje slobodnih i poštenih izbora.

You may also like