Home Ekonomija Bivši ministri preuzimaju zasluge za procjenu rasta BDP-a

Bivši ministri preuzimaju zasluge za procjenu rasta BDP-a

by Agencije

Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik zaduženo za gospodarstvo u bivšoj vladi Branko Grčić komentirao je u četvrtak naviše korigirane procjene Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva sa 1,4 na 2,1 posto u ovoj godini, ustvrdivši kako su to dobri parametri te kako je bivša vlada radila dobar posao.

“Sve su to zaista dobri parametri, ovaj jučerašnji o rastu osobne potrošnje 17. mjesec za redom govori da je oporavak počeo i prije 2015. Dakle, duboko u 2014. i to je ono što zapravo dodatno potvrđuje da je naša vlada radila dobar posao”, rekao je Grčić novinarima u Hrvatskom saboru. Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,1 posto, s prethodnih 1,4 posto. Državni zavod za statistiku, pak, u srijedu je objavio da je promet u maloprodaji u prosincu realno porastao za 4,8 posto na godišnjoj razini, što je 17. mjesec zaredom kako raste, i najveći skok potrošnje u više od 8 godina.

Ono što su, kaže Grčić, govorili zapravo se u konačnici ostvarilo do kraja njihovog mandata. “Ono što je zapisano u ovom izvješću i ovim prognozama ima temelje u radu naše vlade i ja samo mogu reći da su velika očekivanja od ove sadašnje vlade da se tim putem nastavi, da te trendove održi i da zaista realizira ove prognoze za 2016. i 2017. Gospodarski rast je 1,8 posto u prošloj godini, deficit smo smanjili za 1,4 posto BDP-a samo u jednoj godini dana. U prognozama se računa da bi to smanjenje u 2016. i 2017, ukupno u dvije godine bilo jedan posto onda možete misliti koji je napor učinjen već u 2015. Ocjena je da je čak i javni dug o kojem se najviše priča bitno usporen u 2015 zahvaljujući prije svega smanjenju deficita”, rekao je Grčić.

Kako proračun za 2016. godinu još nije donesen, po nepromijenjenim pretpostavkama EK je procijenila da će deficit opće države u 2016. iznositi 3,9 posto BDP-a, nakon lanjskih 4,2 posto. U 2017. očekuje se, pak, deficit od 3,2 posto BDP-a. Te su procjene deficita manje u odnosu na jesenske prognoze, kada je Komisija očekivala da će u 2015. deficit iznositi 5,6 posto, u ovoj godini 4,7, a u 2017. godini 4,1 posto BDP-a.  EK procjenjuje i da je zaduženost porasla u 2015. tek umjereno, sa 85,1 posto BDP-a u 2014. na 86 posto u 2015., što je rezultat snažnijeg rasta BDP-a. EK procjenjuje da će udjel javnog duga u BDP-u nastaviti rasti u iduće dvije godine. Tako bi ove godine mogao dosegnuti 87, a u idućoj 87,4 posto BDP-a. Te su procjene rasta javnog duga manje u odnosu na jesenske prognoze, kada je Komisija očekivala da će na kraju 2017. godine javni dug dosegnuti 92,9 posto BDP-a.

Za saborskog zastupnika HNS-a i nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka prognoze Europske komisije samo su još jedna potvrda da je zemlja daleko bolja nego kad ju je bivša vlast preuzela. “Nemamo rast na osnovu zaduženja, kredita koje će neke druge generacije vraćati kako je nekad prije 10 godina bilo. I to je još jedna potvrda da je zemlja daleko bolja nego kad smo je mi preuzeli. 2011. je bio pad više od 1 posto, a ako se vratimo na ovu prognozu od 2 posto, mislim da smo uspjeli u mandatu podići BDP za 3 posto. Ako ova vlada bude makar ista kao mi, ne mora biti bolja, znači da možemo očekivati rast od 5 posto u ove četiri godine. I ja im želim taj uspjeh. Ako ne bude rast od 5 posto, onda su lošiji i neuspješni pa ćemo ih smijeniti”, poručio je Vrdoljak novinarima.

Saborski zastupnik SDP-a i ministar poduzetništva i obrta u bivšoj vladi Gordan Maras kazao je u četvrtak, komentirajući najnovije procjene Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva, kako je protekla Vlada pripremila teren da Hrvatska ostvari pozitivne pomake. “Protekla Vlada je pripremila teren da Hrvatska idućih četiri do pet godina ostvaruje pozitivne i visoke stope gospodarskog rasta”, kazao je Maras Hini. Trendovi koji su bili dobri cijelu prošlu godinu u biti su se, kaže, ostvarili. “Ostvaruju se i dalje – rast izvoza, rast proizvodnje i svi gospodarski trendovi, rast zaposlenosti, potrošnje, osobne potrošnje, očito sve to dolazi na kvalitetan rezultat, onaj koji smo pripremili i za koji će se pozitivni trendovi nastaviti. Bilo bi dobro da se ti pozitivni trendovi nastave i 2016. ali ne sa stopama rasta od oko dva posto nego čak i više. Treba napraviti akceleraciju i krenuti snažnije u stope gospodarskog rasta”, rekao je Maras.

Related Posts