Bivši diplomat će svjedočiti protiv Dodika

Bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u Moskvi Gordan Milinić dobit će status zaštićenog svjedoka u istrazi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojega se sumnjiči za primanje mita, najavio je u nedjelju ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Milinić će dobiti status zaštićenog svjedoka sukladno Zakonu o zaštiti zviždača u BiH”, kazao je Mektić novinarima u Banja Luci dodajući kako će i osobno inzistirati na istrazi koju treba provesti Tužiteljstvo BiH.

Bivši veleposlanik BiH u Rusiji Milinić je izjavio da je osobno bio nazočan kada je ruski poduzetnik Dodiku darovao kilogram zlata. “Pred mojim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio je lijepo upakiran kilogram zlata”, rekao je Milinić u razgovoru što ga je ovaj tjedan objavila BN televizija iz Bijeljine, bliska oporbi predvođenoj Srpskoj demokratskoj stranci. Milinić je navodnoj primopredaji zlata nazočio u svojstvu tadašnjeg šefa predstavništva RS u Rusiji. “Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske”, kaže Milinić dodajući kako je ostao zapanjen reakcijom Milorada Dodika. “On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao: Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku”, kazao je Milinić.

Zlato je Dodiku navodno dao Oleg Burlakov (66), čelnik naftne tvrtke “Burneftegaz”. O Burlakovu je na internetu dostupno vrlo malo informacija, ali je poznato da je pokušao investirati na području RS i velikodušno donirao 100 tisuća eura za obnovu pravoslavne crkve u Mostaru. Burlakov je još 2014. odbacio optužbe o pokušaju podmićivanja Dodika “Razočaran sam kvalifikacijama koje su mi upućene kao investitoru koji planira ulagati u Republiku Srpsku. Nikada ništa nisam dao da bi se nešto učinilo za mene i nisam kupio nikakvu visokoprofitabilnu firmu u Srpskoj”, rekao je Burlakov za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS).

Ministar Mektić u nedjelju je rekao da Tužiteljstvo BiH ima ovlasti istražiti slučaj jer je riječ o kaznenim djelima počinjenima kako u BiH tako i na području Rusije, no i Hondurasa te u Srbiji. Milinić je za BN TV spomenuo Honduras i Srbiju u kontekstu sumnjive privatizacije naftne industrije u RS-su odnosno prodaje rafinerije u Bosanskom Brodu ruskim kupcima. “Posljednje informacije koje imam govore da (neki Duško) Petrović (navodno osobni Dodikov prijatelj, preko svoje privatne tvrtke) sav novac iz tih poslova prebacuje u Honduras, te da je uzeo državljanstvo Hondurasa”, rekao je Milinić.

Dodao je da sve podatke o tome imaju sigurnosne službe Srbije. Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack proteklog je tjedna boravila u Beogradu, a mediji su prenijeli kratka priopćenja s njezinih susreta sa srbijanskim dužnosnicima uključujući i ministra unutarnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

U priopćenjima je navedeno kako je tema njihovih razgovora bila zajednička borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Taj u diplomaciji neubičajen postupak u kojemu američki veleposlanik u nekoj zemlji razgovara s predstavnicima vlasti država u kojoj nije akreditiran odmah je potaknula nagađanja da bi to mogao biti rezultat stezanja pravosudnog obruča upravo oko Dodika.

Upravo je američko veleposlanstvo u BiH za sadašnju vlast u RS nedavno počelo koristiti sintagmu “korumpirani režim”. Na Milinićeve tvrdnje do sada su uz diskvalifikacije reagirali iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) optužujući bivšeg veleposlanika u Rusiji da iznosi “gnusne laži koje su u domeni znanstvene fantastike”. Uz tvrdnje kako je loše radio posao u Moskvi iz SNSD-a su rekli da je ostalo zabilježeno njegovo “nedolično ponašanje po moskovskim lokalima i kockarnicama”.

Sam Milinić se zbog toga nije posebice uzrujao. “Mislili su da ću, kao i mnogi drugi, prijeći u SNSD-a kada su došli na vlast, pa su pred mojim očima radili mnoge mutne radnje”, kazao je dodao da se “nije prodao” te “ne bojim se javno kazati što su radili”.

You may also like

0 comments