Home Kosovo Bivši čelnik kosovskih Srba osuđen za ratni zločin

Bivši čelnik kosovskih Srba osuđen za ratni zločin

by Agencije

Predsjednik Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda (SDP) i jedan od nekadašnjih političkih vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratne zločine tijekom srpsko-albanskih sukoba 1999. i 2000. godine i pred sudom u Kosovskoj Mitrovici osuđen u četvrtak na devet godina zatvora.

Ivanovića, koji je uhićen u siječnju 2014. godine i u pritvoru je proveo više od 20 mjeseci, optužnica je teretila za ratni zločin nad civilima 1999. i 2000. godine. Sud, kojim je predsjedalo međunarodno vijeće EULEX-a, oslobodio je četvoricu njegovih suoptuženika, umirovljenog časnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, odvjetnika Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Današnje izricanje presude Oliveru Ivanoviću i suoptuženicima bilo je praćeno iznimnim mjerama sigurnosti u Osnovnom sudu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ivanovića je osudilo sudsko vijeće Europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) kojim je predsjedala rumunjska sutkinja Roksana Komša, a kazna mu je izrečena po optužnici za zločine iz 1999. da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i poticao na teško ubojstvo više Albanaca u Mitrovici. Ivanović je oslobođen optužbi za kaznena djela iz veljače 2000. godine.

Sutkinja Komša je, kako prenose beogradski mediji iz Kosovske Mitrovice, navela u presudi da su srpske snage 1999. organizirale akciju čišćenja južnog dijela Kosovske Mitrovice radi protjerivanja Albanaca, da su brojne albanske obitelji silom izbačene iz svojih kuća i stanova, a muškarci odvajani od žena i djece.

Ivanovića se, po navodima iz presude, tereti da je bio u paravojnoj postrojbi, odjeven u plavu vojnu odoru i naoružan, te da je pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana paravojne policije “što da rade sa njima (Albancima)” odgovorio: “Što me pitaš, postupi po naređenju”.

Ivanović je, tvrdi rumunjska sutkinja u obrazloženju presude, bio svjestan posljedica operacije protjerivanja i ubijanja Albanaca civila i “voljno je postupao znajući da će doći do ubojstava”. U presudi se također navodi da se “nije moglo ustanoviti izvan svake sumnje” da je Ivanović, provodeći optužnicom opisane radnje, postupao u svojstvu vođe srpskih paramilitanata ili vođe srpske policije.

Presudom je određeno i da će Ivanoviću u nepravomoćnu kaznu od devet godina zatvora biti uračunato i vrijeme koje je nakon uhićenja proveo u istražnom zatvoru, a potom u pritvoru i kućnom pritvoru, gdje je čekao izricanje presude.Oliver Ivanović bio je, među ostalim, jedan od 22 zastupnika srpske koalicije Povratak u skupštini Kosova od 2001. godine.

Srbijanski vicepremijer i šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da presuda suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice vođi Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Oliveru Ivanoviću predstavlja još jedan dokaz da politika upravlja pravom i pravdom u svijetu.

“Izrečena u trenutku kad Albanci uvjetuju nastavak pregovora (Beograda i Prištine u Bruxellesu) i kad Srbiji predstoje izbori, ova presuda daje vjetar u leđa ekstremistima na obje strane i ni na koji način ne pridoprinosi nastavku procesa stabilizacije na Balkanu”, navodi Dačić u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Dačićeva je ocjena da “onima koji stoje iza ove presude Ivanoviću sasvim sigurno nije do mira i stabilnosti”, istaknuto je u prioćenju ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Međunarodno sudsko vijeće EULEX-a u četvrtak je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici Oliveru Ivanoviću izreklo nepravomoćnu presudu od devet godina zatvora po optužnici za ratne zločine 1999. nad albanskim civilima u tom gradu. Četvorica suoptuženih Srba po istoj optužnici oslobođeni su krivnje.

U ranijim reagiranjima srbijanskih dužnosnika presuda je ocijenjena kao “skandalozna” i politički motivirane, te kao mogućni razlog da Beograd preispita dijalog s Prištinom.

I predsjednik društva sudaca Srbije Zoran Ivošević također dovodi presudu u svezu s politikom i ocjenjuje kako je Oliver Ivanović “žrtva političke odluke koja bi trebala pripremiti kosovske Albance za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) čije će sjedište biti u Den Haagu.

“Kad se to može desiti Oliveru Ivanoviću, zašto se ne bi moglo desiti albanskim prvacima. Na mene je ostavio jak dojam i mislim da je najjači političar srpske nacionalnosti na Kosovu, pa onda – ako je najutjecajniji i najkvalitetniji političar srpske nacionalnosti mogao izdržati sudsku presudu, onda će valjda moći i Haradinaj, Thaci i tako dalje”, izjavio je Ivošević za agenciju Tanjug.

Oliver Ivanović bio je, među ostalim, jedan od 22 zastupnika srpske koalicije Povratak u skupštini Kosova od 2001., a potom i državni tajnik u nekdašnjem ministarstvu za Kosovu u vladi Srbije i član državnog Koordinacijskog tijela za Kosovo.

Related Posts