Bivša misica, pripadnica organiziranog kriminala, dobila 2.5 godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je osudio na dvije i pol godine zatvora nekadašnju miss BiH Slobodanku Tošić, nakon što ju je proglasio krivom za sudjelovanje u pokušaju ubojstva i veze s organiziranim kriminalom.

Tošić je, nakon što je optužena u BiH, pobjegla u Hrvatsku, no tu je temeljem međunarodne tjeralice i uhićena te u srpnju 2015. izručena bosanskohercegovačkom pravosuđu.cProglašena je krivom za sudjelovanje u pokušaju ubojstva iz 2006., kada je u okolici Sarajeva trebao biti likvidiran Đorđe Ždrale, vođe kriminalne skupine suprotstavljene onoj kojoj je, po navodima optužnice, pripadala i Tošić. Razmjerno blagu kaznu sud je odredio na temelju činjenice da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imala tek 18 godina.

Tošić se nije pojavila na izricanju presude, a tijekom suđenja je ustvrdila kako nikada nije bila pripadnicom neke kriminalne skupine, odbijajući prihvatiti krivnju za bilo kakva kaznena djela. Javnosti je postala poznata kada je 2005. godine izabrana za miss fotogeničnosti BiH. On je u predmetu vođenom pod nazivom “Lutka” optužena kao dio kriminalne skupine koju su činile 24 osobe. Vođa skupine bio je Darko Elez, a Tošić mu je bila djevojka.

Toj skupini Tužiteljstvo BiH na teret stavlja neka od najtežih kaznenih djela organiziranog kriminala počinjena na području BiH. Optužnica se odnosi na pet teških ubojstava, oružane pljačke u kojima je ukradeno vše od četiri i pol milijuna eura te na razbojstva i pranje novca. Elez je zbog sličnih kaznenih djela koja je počinio u Srbiji već osuđen u toj zemlji 2011. godine i tamo trenutačno izdržava kaznu od devet godina zatvora.

Akcija “Lutka” posebnu je dimenziju dobila time što je Elezova kriminalna skupina kroz istragu povezana s Naserom Keljmendijem, koji je slovio kao “mozak organiziranog kriminala u BiH”. Keljmendi je trebao biti uhićen 2012. kada i ostali članovi Elezove skupine, no on je uspio pobjeći i od tada se skriva na Kosovu, gdje je protiv njega naknadno podignuta optužnica na temelju dokaza poslanih iz BiH, a suđenje u Prištini je u tijeku.

Cijeli slučaj dodatno je zakompliciran nakon što je s njim povezano ime Fahrudina Radončića, političara i medijskog tajkuna iz BiH, za kojega su neki svjedoci optužbe tvrdili kako je poslovao s Keljmednijem pa čak od njega naručio i ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele.  Radončić je u siječnju uhićen, a u veljači ga je Tužiteljstvo BiH optužilo za ometanje pravosuđa i pokušaj utjecaja na svjedoke u procesu protiv Keljmendija. Radončić, čija je stranka Savez za bolju budućnost (SBB) dio vladajuće većine u BiH, sada u kućnom pritvoru čeka početak suđenja.