Bivša južnokorejska predsjednica Park saslušana pred sudom

Opozvana južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye saslušana je u utorak na sudu u vezi s korupcijskom aferom i trgovanjem utjecajem koji su potaknuli njezin odlazak. Park se mjesecima koristila svojim imunitetom kako ne bi odgovarala pred istražiteljima. “Voljna sam surađivati u istrazi”, rekla je nakon dolaska u tužiteljev ured u Seulu, uputivši ispriku javnosti.

Kći vojnog diktatora Park Chung-Heea, 65-godišnja Park postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri. No skandal u čijem se središtu našla njezina prijateljica Choi Soon-Sil, nagnao je milijune ljudi da izađu na ulicu i traže njezin odlazak dok su se u zemlji pogoršavale gospodarske i društvene prilike. Park je u utorak izašla iz svog stana kao obična građanka. Televizija je izravno prenosila svaki njezin korak do zgrade suda.

Park Geun-Hye je četvrti južnokorejski predsjednik protiv kojeg se vodi istraga ili sudski postupak zbog korupcije. Bivši predsjednici Chun Doo-Hwan i Roh Tae-Woo su zbog istog razloga bili osuđeni na zatvorsku kaznu. Park je umiješana u korupcijsku aferu zajedno sa svojom prijateljicom Choi Soon-Sil kojoj se sudi za izvlačenje milijuna dolara iz velikih industrijskih kompanija. Optužnica je tereti i da je Choi, koja nije bila u vlasti i nije bila ovlaštena za pristup povjerljivim podatcima, dopustila da se upleće u državna pitanja, pa i odlučuje o imenovanjima na najviše dužnosti.

Bivšu predsjednicu se usto sumnjiči da je svoje suradnike prisilila da sastave takozvanu crnu listu s imenima velikog broja umjetnika kojima je bila uskraćena državna potpora jer su je kritizirali. Tužiteljstvo je također tereti da je kompanije poput Hyundaija i Posca prisiljavala da odobravaju unosne ugovore tvrtkama i pojedincima povezanim sa Choi.Park se više puta ispričala zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

Choi Soon-Sil (60), je početkom studenog 2016. uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti. Optužena je da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u privatne svrhe. Park se više puta ispričala zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

You may also like

0 comments