Bitka za Mosul: Džihadisti se umiješali među civilno stanovništvo, u tijeku urbani gerilski rat

Snage iračkih kurdskih pešmerga napale su grad koji drže snage tzv. Islamske države, sjeveroistočno od Mosula. Dio je to nastojanja da očiste okolna područja od militanata dok irački vojnici vode žestoke bitke s džihadistima u istočnim dijelovima Mosula.

Prvi valovi pešmerga, njih oko dvije tisuće, ušli su u grad Bashiqu nakon topničkih napada na to mjesto, udaljeno oko 15 km od Mosula. “Cilj je preuzeti kontrolu i očistiti grad od militanata Daesha (ISIS-a)”, kazao je zapovjednik pešmerga Safeen Rasoul.

Džihadisti su zadnjih dana usporili ofenzivu na Mosul, koja je ušla u svoj četvrti tjedan, valovima samoubilačkih napada autobombama. Jedan je kurdski dužnosnik kazao i da militanti ISIS-a koriste dronove s eskplozivom, dugo oružje, granate s plinom te snajperiste, piše Reuters,  a prenosi dnevnik.hr.

Irački specijalci prošlog su tjedna ušli u istočnu četvrt Mosula.Glasnogovornik vojske kazao je kako su se džihadisti umiješali među civilno stanovništvo pa je trenutno u tijeku “jedna od najtežih borbi u urbanom ratovanju”.

Koalicija koju predvode SAD i iračka vojska u ovom slučaju ne može računati na podršku borbenih zrakoplova jer bi to izazvalo velike civilne žrtve. Stoga svaka ulica i kuća moraju biti pretraženi i očišćeni od džihadista, a s obzirom da je Mosul veliki grad, to će vjerojatno potrajati mjesecima.

Mosul, najveći grad u Iraku i Siriji koji je pod kontrolom ISIS-a, u rukama je džihadista od lipnja 2014. godine. Napad na Mosul najsloženija je vojnu Iraku u zadnjih deset godina, a u njoj sudjeluje oko 100.000 vojnika, sigurnosne snage, šijitska milicija i pešmerge, potpomognuti zapadnom koalicijom na čelu sa SAD-om.

U nedjelju je počela još jedna vojna kampanja, pohod na glavni grad ISIS-a Raku, koju samostalno vode sirijski borci.

You may also like