Biografija novog predsjednika Grčke

Atena – Prokopis Pavlopoulos (64), kojega je grški parlament izabrao za predsjednika je konzervativni iskusni političar iz Nove demokracije, trenutno najjače oporbene stranke u Grčkoj.

Jučer je osvojio 180 glasova u parlamentu i time naslijedio bivšega šefa države Karolosa Papouljasa. Ovaj je profesor prava nepokolebljivi proeuropljanina čiju karijeru kritičari s lijeva smatraju nespojivim najavama lijeve vlasti kako će radikalno promijeniti politički smjer zemlje. Njegove prostaše pozdravljaju njegovo diplomatsko umijeće i pravnu stručnost. U parlamentu su mu kandidaturu podržali Syriza, Neovisni Grci i Nova Demokracija.

Rođen je u Kalamati  na jugu Grčke, pravo je studirao na Atenskon sveučilištu i Sorboni, kao stipendist francuske vlade. Bio je ministar u vladi poslije svrgavanja vojne hunte, predsvao je na Atenskom sveučilištu te je bio pravni konzultant nekoliko kompanija. Bio je skupštinski poslanik te ministar unutrašnjih poslova. Nije bio u vlasti kada je Grčka donosila programe restriktivne ekonomije sa europskim partnerima od kojih se distancirao.