Biogorivo postaje sve popularnije

Dobro prihvaćeno u prometu

Razne verzije biogoriva su sve traženije u zračnom, kopnenom i morskom prometu, industriji, a koriste se i za druge namjene, piše ecomena.org. Inicijativa i hub EcoMENA navodi kako su biogoriva i biodizel dobro prihvaćeni u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji. Zrakoplovne tvrtke zadnjih godina osnivači su sve više tvornica za proizvodnju goriva od biomase, biljnjih i životinjskih masti, ulja repice, palme, ali i otpadaka iz friteza i sl.

EcoMENA navodi pet razloga za daljnji razvoj i prelazak na korištenje održivih goriva. Biodizel proizvodi 75 posto manje emisije stakleničkih plinova. Proces proizvodnje i izgaranja je skoro u potpunosti održiv i potiče druge dionike u gospodarstvu i poljoprivredi na veću aktivnost. Kompatibilnost biogoriva za motore s unutarnjim izgaranjem se sviđa mnogim vozačima.

Električna vozila su napravila veliki izlaz na mnogim svjetskim tržištima. Pogodnost za gradsku vožnju ili kretanje autocestama je određeno perfomansama ovih automobila i dostupnošću stanica za punjenje. No, kako se kretati manjim cestama u zabačenim dijelovima, nepristupačnim putevima ili koristiti električna vozila u transportu ljudi ili tereta. Istaknimo i strast prema motosportu. Sve to će pokazati budućnost.

Nedavni članak Nasdaqa otkriva kako je uz popularnost električnih automobila vezan i rast interes za biogoriva koji je sve veći. Industrija i tvrtke sve više potražnju komponenete za proizvodnju biomase i održivih goriva na bazi biljnih ulja. To je vidljivo i na području SAD-a, gdje su vozači ‘strastveni’ ljubitelji motora s unutarnjim izgaranjem velike zapremine, no nova kretanja pokazuju stabilan rast i sve veću potražnju za biogorivom, piše Nacional.

You may also like

0 comments