Bin Salman predvodi najveću operaciju u povijesti Saudijske Arabije

Saudijska Arabija će ograničiti utjecaj subvencija na svoje građane u sklopu rekonstrukcije vlastitog gospodarstva za razdoblje nakon nafte, izjavio je Mohammed bin Salman za Bloomberg. 

Vlada razvija mehanizam za gotovinsku pomoć za Saudijce sa niskim i srednjim primanjima, koji se oslanjaju na subvencije, jer prema prethodnoj politici 70 posto subvencija koristili su bogati. Dosadašnji vladari Saudije hranili su naviku prema kojoj je država političku lojalnost kupovala novcem. Naime, 86 posto Saudijaca smatra da bi država i dalje trebala subvencionirati struju, gorivo i vodu.

U sklopu zauzdavanja subvencija, Saudija je podigla cijene nafte, struje i vode kako bi obuzdala potrošnju i time se smanjilo oslanjanje na sirovu naftu. Bin Salman je predložio smanjenje subvencija kako bi ljudi počeli plaćati tržišne cijene za komunalije.

Sve ovo je dio operacije, najveće u povijesti, za preustroj gospodarstva vjerojatno još od osnivanja kraljevstva, a radi se na pripremi za razdoblje kada neće biti nafte. Cilj se usredotočiti na jačanje gospodarskog rasta, privlačenje investitora i smanjenje javne uprave. Saudi Aramco bi u tom dijelu trebao biti transformiran u Fond za javne investicije. Glavni je cilj svega smanjiti udio nafte u punjenju javnog proračuna koji sada iznosi 73 posto.

MMF upozorava kako bi u protivnom, ukoliko bi se nastavilo istom politikom, Saudija mogla ostati bez svih financijskih rezervi. Također, u novoj politici MMF preporučuje rast potrošnje od 3 do 5 posto godišnje do 2020. godine.  Princ Mohammed zaključio je kako se za eru poslije nafte Saudija počela pripremati prije pada cijena sirove nafte.

You may also like