Bill Clinton brani svoju fondaciju od Trumpovih napada

Snažno braneći rad obiteljske dobrotvorne zaklade i suprugu Hillary Clinton koja je u utrci za Bijelu kuću bivši američki predsjednik Bill Clinton u srijedu je poručio kako je vođenje te zaklade, koja je mjesecima metom napada republikanaca i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa za trgovinu interesima, jedna od najčasnijih stvari koje je radio u životu.

Obraćajući se u New Yorku pristašama zaklade “Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation” Clinton je u srijedu kazao kako je ona osigurala “duboki iskorak u ponašanju i utjecaju moderne filantropije”. “Ne odustajte od onoga što vas je okupilo”, kazao je na zatvaranju 12. i završne godišnje konferencije “Clinton Global Initiative” koju je organizirala fondacija. “Napravili ste nešto dobro i plemenito i vrijedno”.

Fondacija koju je Clinton osnovao 2001. kad se pripremao za odlazak iz Bijele kuće izložena je snažnim napadima tijekom duge američke predsjedničke kampanje.

Američki mediji detaljno su istraživali i prenosili sadržaj elektronske pošte iz vremena kad je Hillary Clinton bila američka državna tajnica od 2009. do 2013. a koja pokazuje da su službenici fondacije tražili susrete s Clinton ili drugim američkim diplomatima za darivatelje fondacije među kojima su bile i strane države poput Saudijske Arabije.

Trump je pozvao na imenovanje posebnog tužitelja koji bi istražio eventualno ugrožavanje nacionalnih interesa zemlje i sukob interesa bivše američke državne tajnice te povrede etičkog kodeksa državne uprave.

Clintonovi su kazali kako nikakve protuusluge nisu dane čak ni najbogatijim donatorima zaklade među kojima su korporacije i strane vlade zainteresirane za povlašteni tretman američkih vlasti iako su se možda oni tome nadali.

Kako bi izbjegla sugestije o sukobu interesa fondacija je objavila da će značajno ograničiti aktivnosti ukoliko Hillary Clinton, demokratska predsjednička kandidatkinja, pobijedi na predsjedničkim izborima 8. studenoga i naslijedi Baracka Obamu u Bijeloj kući.

Prestat će primati novac iz stranih izvora kao i novac velikih korporacija i većina aktivnosti prebacit će se na neovisne organizacije koje nisu pod kontrolom Clintonovih.

Bill Clinton (70) je kazao kako je frustriran time što su novinari koji prate predsjedničku kampanju njegove supruge više pisali o donatorima zaklade među kojima je i Saudijska Arabija i strani milijarderi nego o dobrotvornim programima koje zaklada vodi.

On je u obraćanju pristašama dugo govorio o pomoći koju je zaklada pružila, o svojim potresnim susretima s djecom zaraženom HIV-om u Kambodži, sa siročadi nakon cunamija koji je 2004 pogodio Indoneziju i žrtvama potresa na Haitiju 2010.

You may also like

0 comments