Bilderberzi u Tirolu

Netom što je zavšen summit G7, moćnici iz politike i gosporarstva se opet susreću. Riječ je o tajnovitoj Bilderberškoj konferenciji. Poznato samo mjesto susreta – jedan hotel u Tirolu. Sve ostalo je tajna.

Bilderberška konferencija na kojoj se redovito okupljaju pozvani moćnici našeg svijeta je ne tako davno uvelike uzbudila i njemačku političku pozornicu. U američko mjesto Chantilly je 2012. na tu konferenciju bio pozvan i tadašnji predsjednik Zelenih, dakle ekološke i stranke nastale iz građanskih inicijative Jürgen Trittin. Tek što se vratio, počela je lavina pitanja: zašto je otišao tamo? Što je tamo tražio? Je li mu jasno koliku je štetu nanio svojoj stranci? Jedan ljevičar na tajnom dogovaranju bogatih i moćnih – to je nemoguće! Tritin se namučio objašnjavajući kako baš Zeleni moraju širiti svoje stavove tamo gdje definitivno nisu u većini.Ali niti on nije smio reći, što je on rekao i što je čuo. Jer sudionici Bilderberške konferencije imaju posebna pravila. Najvažnije se zove Chatham House Rule (pravilo vrijedi od 1927. godine i uveo ga je britanski Kraljevski institut za međunarodne poslove) i obavezuje svakog sudionika konferencije na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama govornika.

Zato je ovaj redoviti sastanak moćnika se iz godine u godinu (ove godine se održava od 11. do 14. lipnja) napada zbog nedostatka transparentnosti. Organizatori i učesnici pak objašnjavaju kako se samo tako ukazuje prilika da globalni donosioci odluka otvoreno razgovaraju. Jer mediji nemaju pristupa konferenciji, mada su na konferenciji uvijek iznova pozivani i novinari. Ali sve u svemu, sve ostaje između četiri zida gdje je to izrečeno. Ono što se zna o Bilderberškim sastancima nije osobito spektakularno. Vode se rasprave i one traju po 90 minuta. Prije dvije godine je sastanak održan u The Grove, luksuznom hotelu sjeverno od Londona i jedan od sudionika je ipak otkrio kako sve skupa “nije bilo ništa naročito”. Priređen je tipični švedski stol, a i vino je svatko morao sam platiti.

Tako se između rizlinga i roastbeefa vodi riječ o, ni manje ni više nego o spasu svijeta ili barem o rješenjima globalnih problema. Prema memoarima bivšeg veleposlanika SAD u Berlinu, George McGheea, upravo se na jednoj Bilderberškoj konferenciji stvorio put Rimskih sporazuma, pred-pred oblika današnje Europske unije. Etienne Davignon, belgijski poduzetnik počasni predsjednik Bilderberbuške konferencije, tvrdi da je i zajednička valuta euro stvorena baš tamo. I uvijek se iznova postavljaju pitanja iz svjetske politike, kao što su: tko je potakao naftnu krizu 1973., kako je doista došlo do ponovnog ujedinjenja Njemačke? Teorije zavjere tu imaju plodno tlo.

Od kako postoje Bilderberške konferencije i kritičari pokušavaju objasniti, što je zapravo srž ove manifestacije. Sociolog medija, Rudolf Stumberger smatra da taj krug odabranih odraz pokušaja re-feudalizacije našeg društva. Nizozemski politolog Kees svakako drži kako interesi koji su tamo zastupljeni nemaju baš puno veze s demokracijom.U svakom slučaju, i u sedmom desetljeću svog postojanja ovaj tajni susret još nije izgubio ništa od svoje privlačnosti. “Biti tako blizak sa nekim od najutjecajnijih ljudi na svijetu djeluje kao psihološki afrodizijak”, pisao je 2011. britanski glumac Ian Richardson. To je moralo biti tako još 1954. na prvom susretu ove vrste. On je održan u “Hotel De Bilderberg” u nizozemskom Oosterbeeku i tako im je i ostalo to ime. Prvih 20 godina organizator susreta bio je nizozemski princ Bernhard sve dok nije morao odstupiti zbog svoje umiješanosti u mito kojeg je platio američki koncern i proizvođač vojne opreme Lokheed. To je naravno odličan argument i dokaz kritičara kojima je sumnjiv svaki takav sastanak moćnika i koji tu slute nedozvoljene spone politike i gospodarstva. (DW.de)

You may also like