BIH zatražila izlaz na otvoreno more

Državni ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Slavko Matanović izjavio je u intervju za sarajevsko Oslobođenje od srijede da će od Republike Hrvatske tražiti pravo da BiH plovila imaju mogućnost izlaza u međunarodne vode, ocjenjujući da bi gradnja Pelješkog mosta dodatno otežala poziciju te zemlje.

“RH je ustvari preuzela granične crte na moru od bivše SFRJ, zanemarivši pri tome činjenicu da i naša zemlja izlazi na more i po konvencijama ima pravo izlaza u međunarodne vode”, rekao je Matanović, koji je član Demokratske fronte Željka Komšića, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. On je pojasnio kako u sadašnjim okolnostima plovilo iz međunarodnih voda ne može uploviti izravno u Neum, jer prethodno mora ući u unutarnje vode Hrvatske, obratiti se u luku Ploče te onda biti prepraćeno do tog bosanskohercegovačkog gradića na obali mora.

Matanović je naveo kako je ove godine dogovorena uspostava povjerenstva između BiH i RH koje bi se bavilo otvorenim pitanjima na moru, no da hrvatska vlada nikada nije dostavila imena svojih članova, zbog čega nije počelo raditi. Pri tome je pojasnio kako gradnju Pelješkoga mosta smatra spornim jer bi dodatno otežao pristup plovila iz BiH u međunarodne vode.  “Gradnjom bi most postao pomorsko dobro te zemlje čime ona ima nadzor i nad tim dobrom i onim što se nalazi ispod njega”, naveo je ministar Matanović.

Vlasti u BiH nemaju jedinstveno stajalište oko izgradnje Pelješkoga mosta. Aktualni dužnosnici HDZ-a BiH u Vijeću ministara ne osporavaju pravo Hrvatske da prometno poveže svoj jug s ostatkom države.

You may also like