BIH se nada novom kreditu MMF-a

Bosna i Hercegovina može se nadati novom kreditnom sporazumu s Međunarodnim monetarnim fondom od oko 500 milijuna eura za stabiliziranje javnih financija i potporu proračunima Federacije BiH i Republike Srpske, izvješćuju u ponedjeljak mediji BiH o posjetu državnih i entitetskih dužnosnika Washingtonu gdje su razgovarali s predstavnicima MMF-a i Svjetske banke (WB).

Iz ureda MMF-a u Sarajevu tijekom dana objavljno je priopćenje kako je dogovoreno da misija te novčarske organizacije posjeti BiH u svibnju i tamo nastavi započete pregovore o paketu poreznih, financijskih i strukturnih reforma o kojima ovisi eventualno odobravanje novog kreditnog aranžmana.

Navedeno je kako su predstavnici MMF-a i WB s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te predstavnicima vlada dva entiteta proteklog vikenda u Washingotnu vodili “produktivne razgovore” pri čemu su obje strane potvrdile kako su opredijeljene za postizanje dogovora “o ambicioznom programu ekonomskih reformi”.

Zvizdić je pak bio znatno određeniji i optimističniji izražavajući uvjerenje kako će u svibnju biti postignut konačni dogovor. “Tražili smo prošireni trogodišnji aranžman u iznosu od jedne milijarde i pedeset milijuna konvertibilnih maraka (oko 537 milijuna eura) uz povoljno razdoblje otplate i minimalnu kamatu. Mislim da ćemo to i dobiti”, kazao je Zvizdić kako ga citira portal Klix.

Proračuni Federacije BiH i Republike Srpske godinama se suočavaju s poteškoćama u punjenju i bez potpore povoljnih kredita MMF-a entiteti nisu u stanju ispunjavati obveze prema proračunskim korisnicima.

Bosanskohercegovački dužnosnici ranije su najavljivali kako će od MMF-a tražiti do 600 milijuna eura koji bi bili na raspolaganju kroz tzv. prošireni aranžman umjesto do sada uobičajenih ugovora o stand-by aranžmanu koji su sklapani na razdoblja od dvije godine. Pregovori o takvom ugovoru su se neočekivano otegli a ispostavilo se kako MMF prije konačnog dogovora inzistira na stabiliziranju bankarskog sektora u BiH, prije svega u Republici Srpskoj.

Bankarski je sustav tamo uzdrman propašću dviju poslovnih banaka a još dvije u proteklim su se mjesecima suočile s ozbiljnim poteškoćama u poslovanju kao i s istragama o mogućim kršenjima zakona i protuzakonitim plasiranjima kredita pod političkim pritiscima.

You may also like

0 comments