BIH protiv odlagališta otpada u Dvoru

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je za BiH apsolutno neprihvatljiva lokacija za izgradnju odlagališta niskog i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) na Trgovskoj gori u općini Dvor u Hrvatskoj, na samoj granici s BiH.

“Dobro je što su se u rješavanje ovog problema uključile sve institucije i mislim da nedavno formirana Radna grupa pokazuje da su svi prepoznali koliko je to ozbiljno i odgovorno pitanje”, izjavio je Crnadak. On je podsjetio da je prošle godine, na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za atomsku energiju u Beču, ovo pitanje predstavio kao veliki problem i nedvosmisleno rekao da je BiH protiv toga.

“Ova borba se nastavlja i uvjeren sam da ćemo ovakvim pristupom svih nas koji predstavljamo Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama vlasti, na republičkom i općinskom nivou, uspjeti da to zaustavimo”, rekao je Crnadak u Novom Gradu. Republika Srpska je najavila usvajanje rezolucije u parlamentu BiH koja će obvezati vlasti da diplomatskim putem u kontaktima s hrvatskim vlastima spriječe gradnju odlagališta na području općine Dvor.

Glavna primjedba bosanskohercegovačke strane je to što je Hrvatska počela planirati gradnju odlagališta uz pogranično područje, a o tome nije konzultirala susjednu državu iako je na to obvezna prema Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPOO). Radna skupina zaključila tražit će preko Ministarstva vanjskih poslova da im RH omogući održavanje javnih rasprava u Bihaću, Novom Gradu i Sarajevu kako bi tijela u RH čula mišljenje i stručne javnosti i bh. predstavnika, javlja Energetika.ba,

You may also like