BIH povećala trošarine na gorivo, Srbi su biliprotiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržalo je u utorak povećanja trošarina na naftu, no tome su se usprotivili srpski ministri iz reda Saveza za promjene što bi moglo ugroziti nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je novu pomoć uvjetovao ovim potezom.

Prema odluci na svaku litru nafte i naftnih prerađevina plaćat će se 15 feninga (oko 7,5 eurocenti), no upitno je hoće li za takvu odluku Vijeće ministara dobiti potporu u parlamentu BiH. Sadašnja vladajuća većina u parlamentu BiH je iznimno nestabilna, a ako protiv odluke o povećanju trošarina budu glasovali zastupnici iz Saveza za promjene ona može proći samo ako je podrže iz rivalskog saveza kojega okuplja Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić izrazio je očekivanje nakon današnje sjednice Vijeća ministara da će parlament ipak potvrditi odluku Vijeća ministara. “Vijeće ministara BiH je usvajanjem ovog seta zakona uradilo svoj dio posla u ispunjavanju preduvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om”, rekao je je Zvizdić i dodao da će oba doma Parlamenta BiH odobriti povećanje trošarina i ispunjavanje uvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om.

Protiv povećanja trošarina glasovali su srpski ministri iz Saveza za promjene Mirko Šarović i Igor Crnadak. Ministar Šarović je pojasnio kako su bili protiv jer se nije izašlo u susret njihovim traženjima da se veće trošarine ne naplaćuju poljoprivrednicima. “Ministar Crnadak i ja smo glasali protiv iako podržavamo razvoj infrastrukture i reformski put BiH, ali smo naglašavali više puta da se kroz ovaj namet od 15 feninga osigura minimalna razina zaštite za one koji će biti najugroženiji, to su poljoprivrednici”, rekao je Šarović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara. Mediji međutim navode da je problem u tome što se stranke iz Saveza za promjene nalaze u vlasti na državnoj razini, dok pak SNSD Milorada Dodika čini vlast u Republici Srpskoj, a entiteti trebaju dobiti novac od MMF-a bez kojega bi bili u velikim problemima.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je kako je povećanje trošarina na naftu povezano i s izgradnjom više dionica autocesta, zbog čega je pozvao na potporu ovim izmjenama.

You may also like

0 comments