BiH ostaje vanjskopolitički prioritet Hrvatske poručio je Petrov u Sarajevu

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov najavio je u utorak u Sarajevu nastavak pune potpore Hrvatske Bosni i Hercegovini u očuvanju njene stabilnosti i teritorijalnog integriteta i napredovanja ka članstvu u euroatlantskim integracijama, ali i skoro rješavanje niza otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima, na što se čeka već desetljećima.

Nakon službenog susreta s članovima vodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH Petrov je novinarima kazao kako je BiH bila i ostaje vanjskopolitički prioritet za Hrvatsku.

“BiH u nama ima partnera za kojega tvrdimo da ima veliki potencijal”, kazao je Petrov dodajući kako je Hrvatska spremna u cijelosti pomoći BiH i svojim glasom u Europskoj uniji.

Istaknuo je kako je za Hrvatsku neupitan teritorijalni integritet BiH kao države koja je ključ stabilnosti ovog dijela Europe.

Najavio je kako slijedi zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH te kako se tada očekuje rješavanje nekih od otvorenih pitanja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović podsjetio je kako na rješavanje godinama čekaju otvorena pitanja poput granice, socijalnog osiguranja, prava radnika iz BiH otpuštenih u Hrvatskoj u razdoblju od 1991 do 1995. godine, imovinsko-pravnih odnosi, odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori.

“Sve je to bilo na dnevnom redu”, kazao je Džaferović o razgovorima ističući pritom kako je to bio “prijateljski razgovor” i ujedno poticaj vladama dvije države da počnu rješavati otvorena pitanja.

“Kada prijatelji žele rješavati otvorena pitanja onda postoji jamstvo da će ta pitanja biti riješena”, kazao je Džaferović, uz ocjenu kako su bilateralni odnosi Hrvatske i BiH na visokoj razini a dvije zemlje bezuvjetno upućene jedna na drugu.

Petrov predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu BiH, tijekom kojega su u Sarajevu predviđeni i odvojeni susreti s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjom Topićem.

Članovi izaslanstva, u kojemu su i Miro Kovač i Joško Klisović, predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, te voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-BiH u Hrvatskome saboru Zlatko Hasanbegović, u večernjim će satima posjetiti Vitez i tamo razgovarati s lokalnim dužnosnicima, a u srijedu putuju u Mostar.

(Agencije)

You may also like

0 comments